ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Полтавщині затримали соратника Киви, який коригував російські удари по ЗСУ

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала депутата однієї із селищних рад Полтавської області, який коригував російські обстріли по передових позиціях Сил оборони на східному фронті.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними слідства, посадовець входив до близького оточення екснардепа від забороненої партії ОПЗЖ Іллі Киви й до 24 лютого 2022 року неодноразово звертався до нього щодо вирішення бізнесових справ.

“Для отримання розвідданих про дислокацію українських військ депутат сільради “в темну” використовував своїх знайомих, які виконували бойові завдання на Донецькому напрямку. Під час дистанційного спілкування з військовими він вивідував у них детальну інформацію про місця їхнього базування та можливе переміщення на лінії фронту”, – повідомляє спецслужба.

Потім, зазначає СБУ, він позначав отримані відомості на електронних мапах і публікував їх на власній фейсбук-сторінці, яку активно “моніторили” представники російських спецслужб.

Таку інформацію РФ згодом використовувала для коригування обстрілів позицій українських захисників, у тому числі зі ствольної та реактивної артилерії (зокрема, “Градів”).

Крім того, фігурант викладав у соцмережі власні коментарі, в яких намагався дискредитувати командний склад підрозділів ЗСУ.

Слідство встановило, що його дописи неодноразово транслювали російські телеканали для підготовки фейкових сюжетів про війну в Україні.

Фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. Депутату загрожує до восьми років позбавлення волі.

Крім того, перевіряється інформація про можливу співпрацю фігуранта з нардепом-утікачем Кивою після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Як повідомляв ІМІ, 10 травня 2022 року Державне бюро розслідувань скерувало до суду обвинувальний акт щодо колишнього народного депутата Іллі Киви, який обвинувачується в державній зраді, пропаганді війни, зазіханні на територіальну цілісність, закликах до захоплення державної влади та поширенні комуністичної символіки. Також його оголошено в міжнародний розшук. Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Liked the article?
Help us be even more cool!