ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На початку вторгнення росіяни створили у Telegram групові чати для жителів міст Луганщини

24.06.2022, 14:15

У перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну росіяни створили у Telegram мережу чатів, до яких активно долучилися жителі тоді ще неокупованих населених пунктів Луганської області.

Про це представниці ІМІ розповів головний редактор видання “Трибун” Олексій Артюх.

“Ці місцеві чати були створені по типу “Рубежное.Обсуждение” і, коли почалося вторгнення, люди почали у ці чати масово вступати. Їм потрібна якась локальна інформація, вони починають до цих чатів приєднуватися, а потім там вже вводиться цензура. Якщо людина висловлює проукраїнські погляди, її банять. Але багато людей просто заходять, нічого не пишуть, просто відстежують інформацію. Таким чином у ці групи понабивали тисячі людей і ведеться пропаганда”, - говорить Артюх.

За його словами, адміністратори чатів не просто видають новини, а спілкуються з людьми, “обробляють” їх та виявляють незгодних. 

Так, коли вже у захоплених зруйнованих містах люди почали питати про компенсацію, вони говорили, що все відбудують, буде робота, і взагалі - “будет как в Чечне”.

Олексій припускає, що чати були створені до вторгнення, але активізувалися після 25 лютого.

Його команді вдалося ідентифікували багатьох адміністраторів цих груп. “Частіше за все, ці люди проживають на території російської федерації, але мають якийсь зв'язок з тими містами, за якими вони закріплені. Або вони самі звідти, але виїхали 10 років тому, або у них якісь родичі живуть на Луганщині. Я впевнений на 100%, що то мережа, бо є всі ознаки і ми проробляли цю базу. Вона зібрана, а діючі особи - встановлені”, - зауважив Олексій Артюх.

Він додав, що особисто знає одного з адміністраторів. Ця людина з його міста, з Рубіжного. У неї в соцмережах є фотографії, що він їздив до Луганська. Олексій припускає, що саме під час візиту до окупованого Луганська росіяни її завербували.

Liked the article?
Help us be even more cool!