ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На окупованій Луганщині інтернет простим людям майже недоступний – журналіст

14.10.2022, 13:56

Попри те що окупанти відімкнули мобільний зв'язок на Луганщині, журналісти старобільської "Телегазети" постійно тримають зв'язок з аудиторією.

Про це представниці ІМІ розповів головний редактор видання Дмитро Шенгур.

"Маємо особисті зв'язки з багатьма людьми. Ми підтримуємо ці зв'язки зі своїми знайомими. І, коли телефонуємо, питаємо, як там справи. Якщо є конкретні питання, то ставимо", – розповів Дмитро.

Водночас він зазначає: журналісти попереджають людей про заходи безпеки, про те, що потрібно видаляти листування. Поки що не було випадків, щоб розмови чи листування в телеграмі чи ватсапі прослуховувались або читались.

"Зараз ситуація важча, тому що в багатьох містах на Луганщині вимкнули (росіяни. – Ред.) інтернет. У серпні вимкнули мобільний інтернет, зараз вимкнули стаціонарний. Тобто залишили для своїх потреб, для колаборантів у так званих місцевих радах. Простим людям він майже недоступний. Тому зараз усе стає складніше. Можливо, це вже помітно з інформаційного простору. З міст, де немає інтернету, дуже мало інформації", – говорить Дмитро Шенгур.

За його словами, до місцевих можна додзвонитися за допомогою застосунків. Зокрема, через російську Yolla та вайбер або ж через скайп. Щодо останнього, то Дмитро зауважує, що йому не вдається зв'язатися з людьми через скайп. Утім, дзвінки через ці застосунки вже не можна вважати захищеними, тож і спектр тем, на які журналісти спілкуються з місцевими, обмежений.

"Уже спілкуватися з людьми нормально не вдається. Вже ти розумієш: якщо по Yolla дзвонитимеш і питатимеш щось таке, то можуть легко прослуховувати. Тому зараз частіше говоримо про побутові речі, а інші теми обговорюємо з людьми з тих місць, де все ще залишається інтернет", – наголошує головред.

За словами Дмитра, ще залишається інтернет у Новопскові. Спілкуючись із його місцевими жителями, дещо вдається дізнатись і про інші населені пункти.

Найізольованішим населеним пунктом нині залишається Сватове.

"Зв'язку прямого немає взагалі. Зі Старобільськом є, але ось такий, як я розповів. У Сватовому в нас не так багато знайомих. Ми дізнаємось інформацію звідти через посередників, моніторимо телеграм-канали. І щодо Сватового, то там є закритий телеграм-канал, де люди спілкуються. Туди, наскільки я знаю, просто так не потрапиш. Раніше там усе обговорювали сватівчани, а зараз, коли в них немає інтернету, туди пишуть їхні родичі, які зв'язались і щось дізналися", – зазначив головред "Телегазети".

Як повідомляв ІМІ, російські окупанти вимкнули в Старобільську (Луганська область) інтернет та мобільний зв'язок – послуга від нелегального оператора "Лугаком" працює нестабільно.

А окуповане Сватове (Луганська область) з 11 вересня в інформаційній ізоляції. Люди не повністю розуміють, що відбувається в їхньому місті.

Liked the article?
Help us be even more cool!