ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста, який раніше отримував погрози

02.08.2018, 15:59
Фото - Фейсбук Григорія Козьми

У передмісті Одеси близько півдня 2 серпня водій вантажівки в’їхав у припарковане біля будинку громадського активіста Михайла Кузаконя авто. За кермом авто був його друг, журналіст Григорій Козьма, який чекав на Кузаконя, повідомляє Громадське радіо.

“В той час, коли він зупинився, я йшов по двору. Я почув удар, постріли. Коли вийшов, стала зрозуміла ситуація. Машина стояла біля калитки, з якої я мав вийти. Як сказав Григорій, спочатку поїхав мопед, пройшов чоловік, який подзвонив по телефону, потім з-за кутка на великій швидкості вискочила ця вантажівка, почала розганятися. Водій вантажівки перед ударом почав вистрибувати, прицілившись в машину Григорія. Григорій почав вистрибувати зі свого авто. На великій швидкості стався удар. Я впевнений, що це - посягання на наше життя і воно не вдалося”, - розповів Михайло Кузаконь.

Потім, за його словами, водій побіг далі провулком та стрибнув на мопед, який був припаркований на певній відстані. Він зазначив, що Григорій Козьма зробив кілька пострілів, але навряд чи влучив.

“І вони на мопеді удвох - водій та чоловік, що раніше проїхав тут,-— поїхали. Раніше тут гралися діти. Водій мопеду, коли їхав, попросив дітей відійти у бік. сказав, що тут небезпечно”, - додав Михайло Кузаконь.

На запитання, чи дійсно він впевнений, що це було посягання на їхнє життя, Кузаконь зазначив, що складно сказати, чи хотіли їх саме вбити, чи покалічити, але він точно впевнений, що це - напад.

“Є два зареєстрованих провадження. Я отримував погрози. Ці справи не розслідуються. Я писав заяву до ГУ Нацполіції в Одеській області. При цьому додавали відеоматеріал. Фігуранти відомі цього нападу. Не ведеться розслідування”, - розповів Кузаконь.

Він додав, що також отримував інформацію, що на нього готувався замах. Тоді він їздив до Києва до СБУ. Стверджує: можна було затримати і виконавця, і посередника, але цього не зробили. Напади та погрози Михайло Кузаконь пов’язує з його антикорупційною та політичною діяльністю.

Фото - ГУНП в Одеській області

“Ми живемо в Одесі і два роки ми, група журналістів та громадських діячів, систематично боремося з кримінально-олігархічним кланом, який захопив Одесу. Це Труханов, Ангерт. Я -  офіційний заявник по “Краяну”, - сказав Кузаконь.

Григорій Козьма,  головний редактор журналу “Громадське слідство”, розповів журналістам, що кожного дня заїжджає за Кузаконем - їм зручно удвох їхати на роботу. Каже, чув, як водій мопеду зробив зауваження дітям, щоб ті відійшли, але не звернув на це увагу. Пам’ятає і пішохода, який йшов і говорив по телефону. На нього він звернув увагу і намагався не втрачати його з поля зору, бо на вид той виглядав, як “тітушка”. І одразу, як він пройшов, з-за кута вискочила машина.

“Оскільки вулиця вузька: зліва діти, справа - я, стало зрозуміло, що він на когось наїде: на мене, чи на дітей. Я почав виходити з машини”, - розповів він.

За словами Козьми, якби він не вискочив з машини, то сильно постраждав би. “Я думаю, якби не було дітей, вони б вернулися. Вони були налаштовані жорсткіше. Вважаю, що цей інцидент не ДТП. І він не має ознак ДТП. І це не залякування, коли на великій швидкості на вантажівці в’їжджають в машину. Вважаю, що це пов’язано з моєю професійною діяльністю. Я - головний редактор журналу, який провів більше 22 розслідувань, 8 з яких - кримінальні справи на одеських чиновників різного рангу”, - зазначив Григорій Козьма.

Прокурор Одеської області Олег Жученко повідомив, що подію кваліфікують за двома статтями: замах на вбивство та напад на журналіста.

“Санкція обох статей передбачає довічне позбавлення волі. зараз відпрацьовуємо, кому належить автомобіль. За попередньою інформацією державний номерний знак відповідає автомобілю, на якому він встановлений”, - сказав прокурор.

Він зазначив, що є орієнтування на трьох людей, які втекли з місця інциденту на мопеді. Їхні особи ще не встановлені. Адвокат Артем Карташов зазначив, що після першочергових слідчих дій правоохоронці шукатимуть відеозаписи з камер в районі, де стався інцидент.

Як повідомляв ІМІ, 28 лютого головний редактор одеського видання “Громадське слiдство” Григорій Козьма заявив про погрози та напад з боку одеських депутатів 27 лютого на виїзді з Києва до Одеси. Григорій Козьма разом з іншими журналістами, а також з групою одеських активістів та політичних діячів поверталися з Києва, де були на засіданні Солом’янського суду м. Києва щодо одеського міського голови Геннадія Труханова.

Liked the article?
Help us be even more cool!