ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Миколаївщині депутат відібрав у журналістки диктофон на засіданні комісії

23.09.2019, 16:45
Фото В. Герасименка / https://sunpp.mk.ua
Фото В. Герасименка / https://sunpp.mk.ua

Депутат Южноукраїнської міської ради (Миколаївська область) Анатолій Толкач на засіданні депутатської комісії відібрав у журналістки газети “Енергетик” Галини Назарової диктофон. Про це журналістка повідомила представниці ІМІ в Миколаївській області.

Інцидент стався 3 вересня на засіданні постійної депутатської комісії Южноукраїнської міськради з питань житлово-комунального господарства.

Як розповіал Галина Назарова представниці ІМІ, вона постійно відвідує публічні заходи, які проходять у міськраді Южноукраїнська, проте з такою поведінкою депутата зіткнулася вперше.

За словами журналістки, на засіданні комісії вона сиділа позаду депутата Анатолія Толкача та задля своєї зручності, щоб фіксувати засідання комісії, поклала диктофон неподалік себе – на стіл біля депутата. Проте за деякий час Анатолій Толкач заявив, що він не давав дозволу його записувати, а потім узагалі поклав диктофон до кишені. Прохання віддати техніку він ігнорував.

“Я перебувала на комісії з житлово-комунальних питань: ми завжди туди ходимо, і я в тому числі. Саме в моїх обов’язках питання співпраці міста з підприємством. Мене там усі знають. Я сиділа позаду депутата Толкача і поклала диктофон недалеко від себе, щоб мені було зручно. Хвилин 15 він там лежав. Потім він каже: “Що це за диктофон?” Я кажу, що це мій диктофон. “Приберіть його, я не дозволяю мене записувати”. Я кажу: “Мені не потрібен ваш дозвіл”. І в регламенті міської ради зазначено, що це все проводиться відкрито і гласно, і відповідно до всіх інших законів. “Я не хочу, щоб мене без мого дозволу писали, щоб у мене під носом був диктофон” – і поклав його до своєї кишені. Я попросила віддати його, попросила перекласти його, щоб він, може, подалі лежав, щоб не заважав. Він відмовився. Всі в один голос, і посадовці, і депутати, казали, щоб він віддав диктофон. Але він відмовився”, – розповіла Галина Назарова.

Крім того, депутат також кинув на підлогу телефон журналістки, який вона поклала, щоб далі фіксувати те, що відбувалося на засіданні комісії.

“Він диктофон забрав, а оператора спочатку зі мною не було. І тому я увімкнула диктофон на мобільному телефоні. Поклала його на стіл. Він цей телефон узяв та швирнув на підлогу. Нам він кричав, що “ваше місце в кутку, ставайте в куток і звідти пишіть”. Такого ще не було в міській раді”, – зазначила Галина Назарова.

У результаті засідання комісії було призупинено, а журналістка була вимушена викликати поліцію. 

“Голова комісії зупинив засідання, поки диктофон не повернеться власнику. Прийшла поліція, вони все задокументували, внесли дані до ЄРДР. Я вже туди до них ходила, дала всі необхідні документи, що диктофон навіть не мій, а належить ЮУАЕС, я дала всі посадові інструкції, де я зобов’язана висвітлювати діяльність міської ради, все, що вони просили. І я знаю, що викликали свідків – усіх, хто там був присутній, там було досить багато людей, близько 20”, – зазначила Назарова.

Журналістка повідомила, що диктофон їй повернули в поліції, а з депутатом Анатолієм Толкачем після інциденту вона не спілкувалася.

Наразі слідчий відділ Южноукраїнської ВП Первомайського ВП ГУНП В Миколаївській області розпочав досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Санкція статті передбачає накладення штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Liked the article?
Help us be even more cool!