ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На міжнародному ПЕН-конгресі ухвалили резолюцію про ситуацію зі свободою слова в Криму

04.10.2019, 12:17
Фото – Shutterstock
Фото – Shutterstock

Асамблея делегатів міжнародного ПЕН-конгресу, який триває в Манілі (Філіппіни), 2 жовтня одноголосно проголосувала за ухвалення резолюції щодо ситуації зі свободою слова і самовираження в Криму, повідомляє Крим.Реалії.

Резолюцію підготував український ПЕН-клуб у партнерстві з громадською організацією “КримSOS”. Подання резолюції на розгляд Асамблеї підтримали німецький, естонський, латвійський, польський і білоруський ПЕН-центри.

“Протягом п'яти з половиною років невизнаної анексії Криму ООН та інші правозахисні групи зафіксували багаторазові серйозні порушення прав людини на півострові: незаконні обшуки, арешти і утримання під вартою, насильницькі зникнення, жорстоке поводження, тортури, грубі порушення прав на справедливий судовий розгляд, а також вбивства. Росія продовжує застосовувати своє законодавство в Криму, не виконуючи зобов'язань перед міжнародним гуманітарним правом щодо дотримання наявного законодавства на окупованій території”, – наголошується в резолюції.

У тексті резолюції йдеться, що на момент її написання щонайменше 90 кримчан – громадських журналістів і правозахисників – перебувають у кримських і російських в'язницях з політично вмотивованих причин. Крім того, журналісти і працівники творчих професій зазнають репресій.

“Із 2014 року 12 незалежних кримських ЗМІ були змушені покинути півострів і нині тимчасово ведуть роботу з Києва. Російська влада в Криму забороняє різні вияви української і кримськотатарської культури та ідентичності: так, кількість шкіл із кримськотатарською мовою навчання за час анексії скоротилася більш ніж удвічі, а шкіл з українською мовою викладання на півострові не залишилося взагалі. Інститути, які сприяли розвитку української культури і традицій, були змушені припинити свою діяльність”, – йдеться в документі.

Також у співтоваристві ПЕН зазначили, що не варто забувати про всіх громадян України, яких “позбавили волі лише за мирне здійснення права на свободу слова і висловлювання”.

“Серед них і кримський журналіст Микола Семена. Він був звинувачений у скоєнні публічних закликів до порушення територіальної цілісності Росії через матеріал, написаний у 2015 році. У вересні 2017 року журналіст отримав вирок у вигляді двох з половиною років позбавлення волі умовно із забороною вести публічну діяльність. У травні 2018 громадянський журналіст і координатор правозахисної ініціативи “Кримська Солідарність” Сервер Мустафаєв був заарештований і звинувачений в “участі в діяльності терористичної організації” “Хізб ут-Тахрір”. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі”, – повідомляється в резолюції.

Асамблея делегатів 85-го Міжнародного ПЕН-конгресу закликала Росію дотримуватися прав українців і кримських татар у Криму, а також припинити політичні репресії на півострові; негайно звільнити українських громадян, які були незаконно затримані і засуджені в Криму без дотримання базових стандартів правосуддя, а також тих, хто був вивезений до сусідньої Росії; створити і підтримувати безпечну і сприятливе середовище для незалежної діяльності журналістів і правозахисників без необґрунтованого втручання в Криму; дозволити відновлення роботи культурних і релігійних інститутів; анулювати рішення, яке проголошує Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і забороняє її діяльність, а також скасувати рішення, що перешкоджає лідерам Меджлісу в'їжджати до Криму.

85-й Міжнародний ПЕН-конгрес у Манілі проходить із 30 вересня по 4 жовтня. У конгресі беруть участь понад 200 авторів і членів національних ПЕН-центрів із 50 країн.

Liked the article?
Help us be even more cool!