ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Львівщині депутати напали на блогера під час прямої трансляції. Поліція порушила справу

23.08.2022, 17:13
Фото – скриншот з відео Володимира Явдика
Фото – скриншот з відео Володимира Явдика

Відеоблогер Володимир Явдик зі Львівщини повідомив, що депутати Сколівської міської територіальної громади напали на нього, викрали телефон, а очільник громади забороняв йому проводити знімання. У міськраді закиди Явдика спростовують. Тим часом поліція відкрила кримінальне провадження щодо нападу на Явдика.

Як розповів ІМІ Володимир Явдик, 18 серпня він за редакційним завданням видання “Багнет нації” з'явився на сесію міської територіальної громади, яку мав висвітлювати. Об 11-й годині він розпочав ефір перед будівлею міськради й почав підійматися в зал, де мало відбуватися сесійне засідання. За словами блогера, у коридорі його штовхнув місцевий депутат Василь Килинів, і між ними сталася суперечка. Далі відеоблогер зайшов у сесійну залу, але йому заборонив знімання голова громади Микола Романишин.

“Показую депутатів, став у кутку, щоб нікому не заважати, звучить гімн, голова мене бачить. Розпочинається сесія, і голова каже: “Операторе, вимкніть камеру”. Чому я маю вимикати? У нас у той момент десь підвищуються голоси. Я визнаю, що вчинив неправильно, не стримався. Я запитав, згідно з яким законом я маю вимкнути камеру, а він відповів, що воєнний стан. Я кажу: покажіть документ, що ваша сесія відкрита, чому я маю не знімати. Він сесію зупиняє, каже, викличте поліцію. Я до нього близько підходжу, обходять інші депутати ззаду, він мене відволікає, намагається взяти телефон, яким я веду трансляцію. Телефон не відриває, я даю взад, і зразу на мене нападають”, – розповів відеоблогер.

За словами Володимира Явдика, його схопив за шию та посадив на землю депутат Василь Килинів. “У той момент, коли він мене кидав, телефон із селфі-палки падає між сідушки. Він мене тримає і б’є, а інші депутати бігають і шукають телефон. У телефоні чути, як він мене б’є, багато хто засвітився. Потім вони беруть телефон у руки, він бачить, що телефон є, починає мене ще більше бити. І це все в прямому ефірі чути. Телефон не могли вимкнути. Коли він (Килинів. – Ред.) побачив, що телефона немає, він мене відпустив”, – додав Явдик. 

У коментарі ІМІ очільник Сколівської міської територіальної громади Микола Романишин зазначив, що не забороняв відеоблогеру бути присутньому на засіданні, а рекомендував не проводити трансляції наживо і подати її в записі. 

“На самому початку він зняв себе і показав: я йду на сесію, де можуть бути провокації. Тобто він свідомо вирішив створити ці провокації. Починаючи зі знімання адміністративного будинку міської ради й чіпаючи старост, депутатів. Ми перебуваємо у воєнному стані, тут є кілька десятків людей, щоб не наражати на небезпеку. Але він почав перебивати: хто ви такий, чому ви починаєте мені розповідати. Суперечка дійшла до того, що я зробив перерву сесії, викликали поліцію, бо він заважав працювати нам. Він далі почав кричати, репетувати, наблизився до мене, зачепив нашого депутата, сорочку порвав, втратив телефон, не знаю, в який спосіб. Ліг на підлогу, почав кричати "Не бий мене!", "Викликайте поліцію!", бо телефон втратив. Висмикнув панельні обшивки в батареї, що хтось десь там ховав, а за фактом пошкодив майно міської ради. Це зафіксовано”, – сказав Романишин. 

Згодом на місце приїхала поліція та слідчо-оперативна група. Явдик подав заяву про перешкоджання зніманню. Після інциденту правоохоронці розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України (умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім'ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з веденням ним законної професійної діяльності). 

Також цього дня блогер з медиками поїхав до місцевої лікарні, де, за його словами, не хотіли приймати. Явдик припускає, що причиною є те, що двоє керівників медзакладів є депутатами місцевої ради. 

“Я почув, що мені зле. Мене не приймають, я викликав поліцію, мене відправили до Львова. Там лікар зробив рентген, і мене назад відправили в Сколе. Мене знову не приймали, я знову викликав поліцію. Потім лікарка сказала зробити МРТ. Зробив його в Дрогобичі. Пройшов судмедексперта. Є дві грижі, остеохондроз, не можу повернути шию, забої, удушення”, – розповів блогер. 

Напад на себе Явдик пов'язує зі своїм хобі – блогерством, оскільки за фахом він електрик. “Я співпрацюю з різними медіа, вони дають мені посвідчення, редакційні завдання. Після роботи показую незаконне вирубування лісів, крадіжки, корупцію. У 2021 році відкрив справи щодо голови та депутатів, які віддавали землі в одні руки. Вони всі на мене озлоблені”, – розповів відеоблогер. 

Натомість очільник громади Микола Романишин зазначив: “Він позиціює себе як журналіст від “Багнета нації”. Це ЗМІ було зареєстроване в Донецьку, потім перереєструвалися в Дніпрі. Йому дали посвідчення, щоб він щось там ходив, кричав. Його друзі – антивакцинатор Стахів, колаборант Стремоусов, який є зараз у Херсонській окупаційній адміністрації. Він виключно піарить себе для того, щоб кимось стати”.

За словами Романишина, зараз він з Явдиком перебувають у судовому процесі, де розглядаються факти, які підтверджені лінгвістичною експертизою, що блогер у своїх відео не припускає певних фактів щодо Миколи Романишина, а подає їх як твердження.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що наразі немає обмежень щодо проведення знімання чи прямої трансляції засідання місцевої ради.

“Наразі немає обмежень щодо проведення знімання чи прямої трансляції засідання місцевої ради (і загалом обмеження на збір та поширення інформації в період воєнного стану законодавчо явно не досить пропрацьовані). Це стосується не лише роботи журналістів, а й будь-якого громадянина (обсяг прав у них не дуже відрізняється насправді). Деякі відео Володимира Явдика дійсно можна розглядати як антивакцинаторство, але якщо йдеться про пряму трансляцію чи лише знімання відео із засідання сесії, то підстав висувати претензії до самої по собі зйомки немає, як і підстав виривати гаджет чи в якийсь інший спосіб перешкоджати зніманню, адже в разі підтвердження журналістського статусу за це може настати кримінальна відповідальність”, – зазначив Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!