ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Львівщині ДВК вирішила не пускати журналістів та спостерігачів, які не були на її ранковому засіданні

28.10.2012, 08:35
Спостерігачі від громадянської мережі “ОПОРА” фіксують випадки, коли дільничні виборчі комісії незаконно ухвалюють рішення не пускати журналістів та спостерігачів на свої засідання. Зокрема, такий випадок стався у селі Смереківка Перемишлянського району Львівської області, де  дільнична виборча комісія №460873 виборчого округу №123 проголосувала за те, що усі суб’єкти виборчого права та журналісти, які не з’явилися зранку на дільницю, не можуть брати участі у ранковому засіданні. Про це повідомили спостерігачі від Громадянської мережі ОПОРА, яких не пустили на виборчу дільницю, передають “Варіанти”.

Голова комісії Ніна Гунь мотивувала своє рішення просто: «Ми завжди так робили і зараз робити будемо». Посилання на законодавство голову комісії не переконали, тож спостерігачі змогли потрапити на дільницю лише о 8 годині.

Така ж ситуація зафіксована у дільниці в селі Конів Старосамбірського району. Прибувши до дільниці, спостерігачі виявили, що вона зачинена й впускати члени комісії нікого не збираються. Так, о 7:13 голова комісії одноосібно прийняла рішення, що усіх інших суб’єктів, які не прибули до цього часу на дільницю, вона впускати не буде. Спостерігачі ОПОРИ, аби відстояти своє право перебувати на ранковому засіданні, почали стукати у двері. Не дочекавшись відповіді – у вікно, в результати чого воно тріснуло. Наразі спостерігачі ОПОРИ на місці складають акт про перешкоджання роботі офіційних спостерігачів.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що комісія вчинила незаконно. “Відповідно до ч. 4 ст. 34 Закону України "Про вибори народних депутатів" журналіст або спостерігач може бути позбавлений права бути присутнім на засіданні виборчої комісії тільки якщо він протиправно перешкоджає її проведенню. Така підстава недопуску на засідання комісії, як пізній час прибуття на нього, в Законі відсутня”.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!