ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Кіровоградщині журналісти позиваються до міськради через відмову в доступі

22.05.2018, 13:10

Кіровоградський окружний адміністративний суд розгляне два позови журналіста видання “Моя Олександрія” до Олександрійської міськради (Кіровоградська область), повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на “Мою Олександрію”.

Приводом для позовів стала відмова керівника справами виконкому Володимира Чеботарьова надати відповіді на інформаційні запити.

У першому запиті видання просило надати перелік усіх переданих в оренду комунальних об’єктів від 2014 рік і донині, а також вказати строки оренди, умови, орендну ставку та назву юридичної особи чи фізособи, з якими укладено угоди.

У другому запиті йшлося про колишній дитячий садок, де також працювали академія менеджменту та приватна школа. Журналіст цікавився, кому об’єкт належить і на яких умовах.

В обох випадках сенс відповіді зводився до того, що ця інформація є конфіденційною.

Проте згідно з законом України “Про доступ до публічної інформації” ч. 5 ст. 6: “Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно”.

До того ж обмеженню підлягає не інформація, а документ, тому якщо документ містить конфіденційну інформацію, то її потрібно вилучити – решту надати.

Саме на цих аргументах будується позов до суду.

Юридичну підтримку надає юрист Олександр Бурмагін, ГО “Платформа прав людини”.

Судовий збір оплатила ініціатива #насудзадоступ журналістки Надії Вірної.

Liked the article?
Help us be even more cool!