ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Київщині виборча комісія не пустила журналістів на своє засідання

23.05.2012, 22:55

18 травня журналіст інформаційно-аналітичного тижневика «Громадський захист Київщини» Ольга Гагаріна рішенням комісії з виборів сільського голови села Світильня Броварського району Київської області не була допущена на засідання комісії. Про це на прес-конференції повідомили представники громадської організації «Громадський захист Київщини», повідомила ІМІ прес-служба організації.

Представники організації стверджують, що це є прямим порушенням виборчого законодавства. Особливо враховуючи те, що на цьому засіданні комісія зняла з участі у виборах двох опозиційних кандидатів, зазначають вони.

«Це секретні вибори. Якщо ви зайдете на сайт районної територіальної виборчої комісії або переглянете місцеві газети, то не знайдете там інформації про те, що 27 травня мешканці Світильні обиратимуть сільського голову. Хоча, згідно із законом, вона має бути. Ми, наприклад, дізналися про ці вибори, менш, ніж за 23 дні до дня голосування, коли сплив термін реєстрації кандидатів. З шести кандидатів, двоє були представниками «Батьківщини». Якраз їх і було знято з перегонів на тому засіданні, куди не пропустили представників ЗМІ. Тож залишилася лише формальність – провести день виборів і зафіксувати перемогу кандидата від Партії регіонів», - повідомив голова “Громадського захисту Київщини” Павло Різаненко.

Експерт з медіа-права Інституту масової інформації Роман Головенко вважає таке рішення виборчої комісії неправомірним. «Вочевидь це рішення комісії неправомірне. Є закон «Про вибори депутатів місцевих рад, Верховної ради АРК, а також міських селищних і сільських голів». Стаття 27, частина 9, пункт 6 цього закону передбачає право представників ЗМІ бути присутніми на засіданнях комісії і в приміщенні виборчої дільниці, де проводиться голосування», - заявив він.

За словами Головенка, комісія може вигнати журналістів з засідання, лише якщо ті заважають його проведенню, однак з відеозапису інциденту чітко видно, що журналіст  жодним чином не перешкоджав роботі. На думку учасників прес-конференції, така поведінка голови комісії свідчить про те, що рішення про зняття з участі у виборах двох опозиційних кандидатів могло прийматися з порушенням закону.

Учасники прес-конференції закликали журналістів приділити значну увагу виборам у Світильні, які відбудуться 27 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!