ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Хмельниччині журналісту заборонили висвітлювати сесію селищної ради

07.03.2019, 14:08
Фото - medzhybizka-gromada.gov.ua

Журналіст інформаційного агентства “Поряд з вами” Олекса Ярославцев повідомляє про перешкоджання його професійній діяльності під час висвітлення сесії Меджибізької селищної ради Хмельницької області - йому заборонили перебувати на сесії. Про це він повідомив ІМІ.

За його словами, інцидент стався вдруге за останній тиждень - вперше йому перешкоджали 27 лютого, вдруге - сьогодні, 7 березня.

“Сьогодні в Меджибізькій селищній раді пройшла позачергова сесія, перед початком якої я зайшов у зал. Після розгляду першого питання голова селищної ради попрохав мене вийти із зали, пославшись на те, що наступне питання є закритим. На моє посвідчення він повідомив, що його це не цікавить”, - розповів журналіст.

У свою чергу, додав Ярославцев, він відповів, що сесії є відкритими. “Але до мене знов пішли якісь чоловіки з бажанням виштовхнути. Звісно, я вийшов, повідомив поліцію і написав пояснення. Тепер чекаю на відповідь”, - розповів він.

Також він нагадав, що 27 лютого його силоміць вивели із сесійної зали, заборонивши працювати  в ній. “Секретар селищної ради винесла на розгляд депутатів питання перебування журналіста інформаційного агентства “Поряд з вами”, депутати проголосували проти. Набігли якісь люди і винесли мене із сесії. З підстав того, що з початку сесії я знімав хід засідання без надання мені на це згоди”, - розповів він.

У цьому разі журналіст також звернувся до поліції з заявою про злочин. Проте, додав Ярославцев, поліція не поспішає реагувати на такі злочини: “Поліція пропонує чекати 30 днів для надання оцінки відповідно до Закону “Про звернення громадян”. Зараз готуємо офіційного листа до поліції про перешкоджання”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що в разі звернення з заявою про злочин поліція зобов'язана внести повідомлення в ЄРДР протягом 24 годин. “Відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Невнесення заяви в реєстр є протиправною бездіяльністю і має бути оскаржено”, - сказав він.

“Закриті засідання взагалі-то можуть бути, але вони оголошуються закритими до початку сесії і виключно у зв'язку з необхідністю збереження охоронюваної законом таємниці. В інших випадках недопуск журналіста на засідання суб'єкта владних повноважень (в даному випадку ради) є порушенням статті 25 Закону “Про інформацію” і дає підстави звернутися до поліції з заявою по статті 171 ККУ”, - сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!