ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Філіппінах відомого журналіста застрелили в прямому ефірі

06.11.2023, 11:22
Фото – DZRH NEWS / Twitter
Фото – DZRH NEWS / Twitter

На Філіппінах застрелили відомого журналіста Хуана Джумалона під час прямого ефіру його програми на радіостанції Gold FM 94.7, повідомляє The Independent.

Національна спілка журналістів Філіппін заявила, що 57-річного радіоведучого Хуана Джумалона (відомий під псевдонімом діджей Джонні Вокер) застрелили в Західному Місамісі 5 листопада. Це сталося у власному домі в Каламбі, де він і працював.

Спілка журналістів назвала напад на Джумалона “зухвалим убивством”: “Ще ганебнішим цей напад робить те, що він стався у власному домі Джумалона, який також слугував його радіостанцією”.

Напад невідомого стрілка було видно в прямій трансляції на Facebook.

За попередніми даними розслідування поліції Каламби, невідомий попросив у журналіста дозволу зайти в приміщення радіостанції, щоб оголосити “дещо важливе”.

За словами Пола Ґвіґайоми, офіцера з каламбського муніципального відділку, двоє стрілків прибули до дому журналіста пішки приблизно о 5:35 ранку 5 листопада, коли Джумалон був в ефірі.

“Ймовірно, вони добре знали це місце, оскільки змогли відчинити залізні ворота й вломилися в приміщення радіостанції”, – розповів Пол Ґвіґайома.

Повідомляється, що один чоловік дістав пістолет з кишені перед тим, як зайти в кабінку, з якої Джумалон вів ефір. Він зробив один постріл у журналіста, поки другий чоловік стояв на варті.

Один із чоловіків перед утечею з місця злочину забрав із собою намисто, яке носив Джумалон. На відео пострілу, яке шириться соцмережами, видно, як нападник стягає намисто з тіла журналіста.

Члени родини поспіхом привезли Джумалона до лікарні, де лікарі оголосили його мертвим одразу після прибуття.

Президент Філіппін Фердинанд Маркос – молодший засудив убивство журналіста й наказав провести розслідування. “Напади на журналістів неприйнятні в нашій демократичній державі, а ті, хто загрожує свободі ЗМІ, будуть притягнені до всієї відповідальності за свої дії”, – написав він у соцмережі Х.

Високопосадовиця Національної спілки журналістів Філіппін Кет Кортез розповіла, що багато журналістів з місцевих громад повідомляли про погрози від політиків і їхніх прихильників через репортажі про вибори в барангаях (територіальних громадах) і сангвіньян-кабатаанах (молодіжних радах цих громад), що відбулися 30 жовтня.

Хуан Джумалон є 199-м журналістом, якого було вбито на Філіппінах з 1986 року, і четвертим журналістом, убитим за правління Маркоса.

У Світовому індексі безкарності за 2023 рік, нещодавно опублікованому Комітетом захисту журналістів, Філіппіни посіли восьме знизу місце в плані судового переслідування вбивць журналістів.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!