ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Донбас-медіафорумі обговорили, як запобігти маніпуляціям у ЗМІ

06.09.2019, 10:54
Фото – В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ
Фото – В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

“Час обирати журналістські стандарти” – таке гасло дводенного форуму “Донбас-медіафорум – 2019”, який розпочав роботу 5 вересня в Харкові, повідомляє Укрінформ.

Форум, підкреслив на відкритті один з його організаторів та модератор заходу, голова правління ГО “Донецький інститут інформації” Олексій Мацука, поставив перед собою завдання вплинути на зниження рівня маніпулятивності ЗМІ, посприяти зменшенню вразливості аудиторій до маніпуляцій з боку певних політичних сил та непрофесійних журналістів, стимулювати виваженість виборчих рішень, особливо в східних та південних областях країни.

Як сказав у привітанні учасникам форуму заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк, протягом двох днів на панельних дискусіях та майстер-класах за участю відомих журналістів буде обговорено питання, які мають особливе значення в умовах інформаційної війни. Мета обговорень – посилення протидії викликам для свободи слова.

“Перефразуючи вислів Андрія Богдана (очільник Офісу Президента. – Ред.), що владі не потрібні журналісти-посередники, хочу, бажаючи успіху форуму, підкреслити, що в умовах війни потрібні журналісти-союзники”, – сказав Костюк.

За словами директора “Інтерньюз Україна” Джилліан МакКормак, не потрібно, щоб ЗМІ розповідали тільки про позитивне: “Треба казати правду, якою б вона не була”.

Перша панельна дискусія, яка розпочалася відразу після церемонії відкриття форуму, – “Медіа як інструмент для маніпуляції суспільною думкою під час виборчої турбулентності: як цьому протистояти”. На ній обговорили питання роботи ЗМІ в умовах, як сказано, токсичного, заполітизованого інформаційного ринку, висловів у соцмережах, що розпалюють ворожнечу, та зневіри населення в ЗМІ.

Треба, стверджують учасники дискусії, не тільки збільшувати вагу проукраїнських ЗМІ, починаючи з теле- та радіоканалів, але й все зробити для того, щоб деякі проросійські ЗМІ стали проукраїнськими.

Щодо теми Донбасу, то, прозвучало під час дискусії, треба висвітлювати цей регіон не тільки як зону військових подій, а розповідати про щоденне життя людей та подолання проблем.

У межах форуму працюють виставки літератури на тему подій на Донбасі та в Криму, причому велику кількість книг передано в подарунок учасникам форуму.

На форумі зібралося близько 600 учасників – журналістів, громадських активістів, зокрема правозахисних організацій, представників влади з Харкова, звільнених територій Донецької та Луганської областей. Це вже п'ятий такий медіафорум, але вперше він відбувається в Харкові.

Медіафорум проходить за підтримки міжнародних спонсорів, зокрема Посольства США в Україні та представництва USAID.

Liked the article?
Help us be even more cool!