ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Дніпропетровщині антитерористичні навчання закінчилися евакуацією журналістів

31.07.2019, 17:37

Під час проведення антитерористичних навчань у Кам'янському Дніпропетровської області організатори евакуювали журналістів через небезпеку від сльозогінного газу. Про це представниці ІМІ у Дніпропетровській області розповіла кореспондентка ICTV Христина Венгеляускайте. 

За словами журналістки, їм не запропонували засобів захисту, через що вони почали задихатися від сльозогінного газу. Навчання спільно були організовані поліцією, Державною службою надзвичайних ситуацій та військовими.

Як розповіла Христина Венгеляускайте, їм перед початком проведення навчань запропонували бронежилети, але всі відмовилися, посилаючись на те, що будуть знаходитись на балконі. Проте, за її словами, противогазів, пелюсток та навушників їм не пропонували. 

Фото - Ольга Запорожська

“На другій точці навчань нам запропонували піднятися наверх, на балкон, і власне там я вже дізналася, що будуть пускати сльозогінний газ. Все відбулося знизу, до нас нічого не долітало, але потім був хлопок і усі різко почали кашляти. Ми всі почали діставати хоча б серветки, аби прикрити ніс та рот. Нам ніякого інструктажу перед тим ніхто не проводив. Потім почали горіти покришки. У процесі нам ніхто нічого не говорив, хоча всі бачили, що у всіх йдуть сльози і ми кашляємо, але коли вже ми нічого не бачили, тоді вже сказали евакуювати всіх. 

У когось почала істерика, у когось паніка. Я обернулась і побачила двохметрового спецпризначенця, який надягав противогаз, а я дивлюсь на нього із серветкою, і він тоді його зняв і спитав - може вам треба? - я відмовилась”, - розповіла Христина Венгеляускайте. 

Власна кореспондентка “Прямого” Тетяна Запаря також зазначила, що на прохання розказати про порядок денний, ніхто з організаторів не казав про сльозогінний газ.

“Перед початком проведення навчань, ми просили розказати про порядок дій. Нам ніхто не сказав, що буде сльозогінний газ, що будуть гранати, що буде розбиватися скло, що ми будемо у приміщенні, з якого не можна вийти. У мене за спиною розірвався вибуховий пакет. Ми їздимо на передову в Авдіївку, за сто метрів до ворожих позицій, але я знаю, куди я їду, і що я одягаю туди. А тут я стою у сукні та мокасинах. Вони хоч би сказали мати із собою респиратори, хоча б якісь примітивні засоби захисту. Я зараз не чую на ліве вухо, я почекаю до вечора, якщо не пройде, то піду до лікаря”, - розповіла вона.

Натомість начальник управління Державної кримінальної виконавчої служби Південно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України Юрій Кунєцов зазначив, що він попереджав журналістів, що події будуть наближені до реальних.

“Я всім журналістам сказав, будь ласка, будьте всі уважні, бо всі події, які відбуватимуться, будуть максимально наближені до реальних подій. Звичайно, там була застосована піротехника, звичайно там були застосований сльозогінний газ, коктейлі Молотова і так далі. На превеликий жаль, журналісти, які були присутні, не були готові до цього, тому що не сподівались побачити це у своєму реальному житті. Ми, звичайно, вибачаємося перед всіма засобами масової інформації, які там постраждали, але ми не знаємо, у якому напрямку подує вітер і куди піде газ. Засоби захисту ми не пропонували нікому, але було всіх попереджено про те, що всі події будуть наближені до максимально бойових”.

Liked the article?
Help us be even more cool!