ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Дніпропетровщині журналісти відзначили професійне свято акцією протесту

06.06.2017, 17:46

Сьогодні, 6 червня, у Павлограді Дніпропетровської області журналісти відзначили професійне свято акцією протесту. Представники ЗМІ протестували проти обмежень у доступі до публічної інформації та на підтримку своїх колег, які зазнали утисків від місцевих посадовців. Про це пише  павлоградський журналіст Олександр Шульга.

Акція на підтримку павлоградської журналістки Тетяни Верби розпочалася о 10.30 біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Вона зібрала представників кількох павлоградських видань. Представники ЗМІ вказували на неприпустимість порушень професійних прав журналістів, зокрема щодо доступу до публічної інформації, та нагадали чиновникам про кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності.

Причиною акції став інцидент, який стався 18 квітня в павлоградській загальноосвітній школі №19. Тоді журналістку сайту tv-news.dp.u Тетяну Вербу за ініціативи начальниці відділу освіти Павлограда Ірини Дем’яненко випровадили з державного закладу.

Цього дня, за ініціативою батьків, у школі провели зібрання з приводу святкування у школі 23 лютого. Один з батьків обурився, що у школі досі відзначають це свято, і запросив на загальне обговорення з батьківським комітетом та працівниками школи депутатів міськради Ірину Дем’яненко та Тетяну Вербу.

“Коли начальниця відділу освіти почула, що на зібранні присутня преса, вона запротестувала. Сказала: Я проти, але це вирішувати батькам. І батьки влаштували голосування, після якого мене попросили покинути приміщення”, розповіла про цей інцидент регіональній представниці ІМІ у Дніпропетровській області його учасниця Тетяна Верба.

Після цього інциденту Тетяна Верба написала запит на ім`я начальниці відділу освіти з вимогою роз’яснити, якою саме статтею вона керувалась, позбавляючи журналістку доступу до інформації. “У відповіді вона посилається на 301 статтю, право на особисте життя та його таємницю. А також послалася на те, що рішення з мого усунення з зібрання прийняли саме батьки. Але ж це комунальний заклад, і вони порушили моє право на доступ до інформації”, розповіла журналістка.

Згодом павлоградська спілка журналістів звернулася вже до голови Павлоградської міськради з вимогою роз’яснити чиновникам 171 статтю КК України про перешкоджання професійній діяльності журналістів.

“Ми отримали відповідь близько двох тижнів тому, і ця відповідь була така сама. Тож ми колективно прийняли рішення відзначити своє професійне свято акцією протесту. Адже тепер не виключено, що такі випадки повторюватимуться і посадовці продовжать свої неправомірні дії”, розповіла Тетяна Верба.

По завершенню акції її учасники звернулися з офіційним листом до голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка, у якому запропонували щорічно в День журналіста збиратись біля пам’ятника Тарасу Шевченку та обговорювати свої проблеми.

Фото - http://tv-news.dp.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!