ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Черкащині журналістку не пустили на збори керівництва Укрпошти з листоношами, що страйкують

26.02.2020, 10:00
Фото – shpolavisti.com.ua
Фото – shpolavisti.com.ua

У місті Шпола Черкаської області журналістку видання “Шполянські вісті” не допустили на збори посадових осіб обласного керівництва Укрпошти та поштарок, які страйкують. Про це повідомляється на сайті “Шполянських вістей”.

Репортерку на захід запросили листоноші, які напередодні оголосили страйк у зв’язку зі змінами умов їхньої праці. Однак заступниця директора з розвитку мережі Черкаської філії Укрпошти Анжела Гаврилова заборонила працівниці редакції бути присутньою на “внутрішній нараді поштовиків”, мотивуючи це також тим, що представник преси перебуває в службовому приміщенні. Крім того, вона наполягала, що коментар від обласного відомства з приводу ситуації що склалася, можна отримати, лише надіславши офіційний запит. 

“Жінка навіть намагалася тримати двері, аби працівниці редакції не вдалося потрапити на зібрання. До того ж вдалася до погроз на адресу редакції”, – пише видання. 

У зв’язку з перешкоджанням журналістка викликала поліцію. 

Як з’ясував регіональний представник ІМІ, перешкоджали журналістці “Шполянських вістей” Ользі Качан. У коментарі представнику ІМІ вона підтвердила інформацію. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цьому випадку перешкоджання журналістській діяльності.

“Спроби посадових осіб Державного підприємства “Укрпошта” втаємничити переговори з поштарками, що страйкують, не відповідають вимогам чинного законодавства і є незаконним приховуванням суспільно важливої інформації”, – коментує інцидент Алі Сафаров.

За словами юриста, журналіст має право збирати інформацію, зокрема із застосуванням технічних засобів, на підставі статей 34 Конституції України, 25 Закону України “Про інформацію” тощо. 

Юрист навів частину четверту статті 21 Закону України “Про інформацію”, згідно з якою до інформації з обмеженим доступом не може бути зараховано відомості про:

  • стан здоров'я населення, його життєвий рівень, включно з харчуванням, одягом, житлом, медичним обслуговуванням та соціальним забезпеченням, а також про соціально-демографічні показники, стан правопорядку, освіти і культури населення;
  • факти порушення прав і свобод людини;
  • незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб,
  • діяльність державних та комунальних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких понад 50 відсотків акцій (часток) належать державі або територіальній громаді, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарському товариству, частка держави або територіальної громади в якому становить 100 відсотків, що підлягають обов’язковому оприлюдненню відповідно до закону;
  • інші відомості, доступ до яких не може бути обмежено відповідно до законів та міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини другої статті 29 Закону України “Про інформацію”, предметом суспільного інтересу вважається інформація, яка свідчить про загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності України; забезпечує реалізацію конституційних прав, свобод і обов'язків; свідчить про можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб тощо.

“Таким чином, інформація про страйк поштарок через порушення вимог трудового законодавства, зокрема щодо зміни істотних умов праці без дотримання передбаченої законодавством процедури, є суспільно важливою інформацією. Утаємничення такої інформації шляхом обмеження права журналіста бути присутнім під час переговорів є порушенням законодавства і тягне за собою передбачену законом відповідальність”, – пояснює юрист ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!