ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Amazon з’явилися книжки, які пишуть про "містичну смерть" Вікторії Амеліної

Фото – chytomo.com
Фото – chytomo.com

На сайті Amazon з’явилися книжки з біографією загиблої внаслідок російського обстрілу Краматорська письменниці Вікторії Амеліної, написані штучним інтелектом та видані самвидавом, повідомляє “Читомо”.

Книжки не промарковані міжнародним стандартним книжковим номером (ISBN). Їм присвоєно лише стандартний ідентифікаційний номер Amazon (ASIN), релевантний тільки в межах сайту.

Одна з книжок має назву “Містична смерть Вікторії Амеліної, відомої української письменниці” (“The mysterious death of Victoria Amelina, famous Ukrainian novelist”). Книжка, підписана іменем Ґрейс Філліпс, коштує $10,99.

У книжці смерть Вікторії називають загадковою та оповитою таємницею. В анотації немає жодної згадки й про війну. “Ми вивчаємо соціально-політичний клімат України – країни, яка бореться за свою ідентичність, прагне до незалежності та переживає як внутрішні, так і зовнішні конфлікти”, – йдеться в описі.

Скриншот із сайту Amazon.com

Ще одна книжка про Вікторію, підписана іменем Джека Філліпса, має назву “Біографія Вікторії Амеліної: української письменниці, яка була вбита під час російської атаки” (“Biography of Victoria Amelina: the Ukrainian novelist that was killed in Russian Attack”). Коштує примірник $12,99.

В описі зазначено, що ця книжка покликана стати джерелом натхнення, “щоб заохотити людей, які хочуть змінити своє життя та позитивно вплинути на світ”. “Читомо” зауважує, що прізвище Амеліної в анотації написано з помилкою.

Скриншот із сайту Amazon.com

“Читомо” нагадує, що Amazon уже не вперше фігурує в інцидентах, пов’язаних зі штучним інтелектом, адже правила сайту фактично дозволяють продавати такі тексти. 

У серпні 2023 року з Amazon видаляли книжки, написані ШІ під іменами справжніх письменників.

Як повідомляв ІМІ, письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників.

Liked the article?
Help us be even more cool!