ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МЗС видаватиме іноземним журналістам картки-посвідчення

28.03.2012, 02:27
Міністерство закордонних справ України вводить практику видачі карток-посвідчень для іноземних журналістів, які працюють на території України. Про це 27 березня повідомив прес-секретар МЗС Олександр Дікусаров, передає Кореспондент з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"На численні прохання іноземних ЗМІ МЗС України вводить практику видачі карток для іноземних журналістів", - повідомив Дікусаров. Він наголосив, що "йдеться про картку представника іноземних ЗМІ, а не про акредитаційну картку, яку було скасовано відповідним законодавством минулого року".

"Співробітник іноземного ЗМІ може отримати на добровільній основі цей документ в Департаменті інформаційної політики МЗС України за умови надання відповідних документів", - зазначив Дікусаров. За його словами, оформлення такої картки представника іноземних ЗМІ не є обов'язковим, однак, при бажанні, щоб уникнути подальших проблем при роботі на території України МЗС може оформити таке посвідчення.

"Я хочу наголосити, що ми не видаємо картки акредитації, проте видаємо картки, які можуть полегшити роботу іноземних журналістів на території України", - резюмував Дікусаров.

Нагадаємо, Інститут масової інформації пропонував владі наступний алгоритм щодо змін у частині видачі віз іноземним журналістів: 1) забезпечити прозорість у цьому процесі, розмістивши на сайтах відповідних органів влади чіткий алгоритм дій щодо того, які документи необхідні для отримання візи та дозволу на журналістську діяльність в Україні;

2) поновити видачу посвідчень журналіста іноземного ЗМІ від Міністерства закордонних справ України у добровільному порядку; 3) ініціювати зміни до законодавства у частині отримання віз журналістами.

27 лютого представники іноземних ЗМІ в Україні надіслали листа із проханням про допомогу до прес-секретаря Президента України, що очолює Міжвідомчу робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при Президентові України.

Іноземні кореспонденти скаржилися на те, що нові правила отримання акредитації та віз для журналістів відчутно ускладнили їм роботу в Україні.

Журналісти просили підтримки Міжвідомчої робочої групи у забезпеченні їм можливості працювати в Україні без перешкод.

9 травня 2011 року набули чинності зміни до Закону України «Про інформацію», згідно з якими представники іноземних ЗМІ не потребують акредитації прес-служби МЗС для роботи в Україні. Зміни були спрямовані на те, щоб прирівняти у правах іноземних та українських журналістів. У зв'язку з нововведеннями, в іноземних журналістів виникли труднощі через відсутність посвідчення, яке підтверджує їх легальне перебування в Україні, а також через значний перелік документів, необхідних для отримання посвідки на тимчасове проживання, та складність з її оформленням і подачею.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!