ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Торік в Україні сталося 108 випадків переслідування активістів – ZMINA

04.02.2022, 12:33
Фото – ZMINA
Фото – ZMINA

108 випадків переслідування активістів зафіксував Центр прав людини ZMINA у 2021 році в Україні. Зафіксовано тривожну тенденцію: кількість випадків тиску на активне суспільство не зменшується: у 2020 році таких інцидентів було 101, а у 2019-му – 83.  

Про це 4 лютого повідомили представники Центру прав людини ZMINA під час пресконференції в Києві, де була оприлюднена доповідь про переслідування активістів минулого року.  

Найчастіше переслідують активістів у Києві: майже половина всіх випадків за 2021 рік (50) сталася саме в столиці. Одеська, Харківська та Луганська область також стали “лідерами” за кількістю нападів – там трапилося десять, дев'ять та вісім випадків відповідно. Така ситуація, за словами правозахисників, зберігається з попередніх років. 

“Як і в минулі роки, у 2021-му найчастіше переслідували тих активістів, які захищають права ЛГБТ (17 випадків), борються з корупцією (16) та захищають довкілля (11). Але цього разу протидія незаконному будівництву також стала найризикованішим видом активізму – 13 випадків минулого року”, – розповіла дослідниця Центру прав людини ZMINA Анастасія Москвичова.  

Представники громадського сектору найчастіше стикаються зі спробами залякування – 27 зафіксованих випадків. Їм також часто знищують чи пошкоджують майно (24), а ще діяльність активістів намагаються припинити фізичними нападами на них (20). 

Як і раніше, зазначають правозахисники, у 2021 році потерпілі не завжди могли одразу домогтися відкриття проваджень за своїми заявами, які поліція всупереч законодавству розглядала як звернення громадян, тож доводилося відкривати провадження через суд. Водночас навіть у відкритих провадженнях активісти часто говорили про бездіяльність слідства або зволікання зі збором доказів. Серед задокументованих насильницьких злочинів проти громадських діячів до суду передано дві справи, в інших наразі ведеться слідство. 

Як каже Москвичова, деякі громадські діячі зазнають систематичного переслідування, коли за відсутності ефективних розслідувань нападів та інших випадків тиску ті набувають серійного характеру. 

За підтримки Європейського Союзу ZMINA надає правову, безпекову, психологічну та іншу підтримку активістам, яких переслідують у зв’язку з їхньою громадською діяльністю. Правозахисники закликають повідомляти про такі випадки й звертатися по допомогу.

Liked the article?
Help us be even more cool!