ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен з початку року наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті

Фото – smartfin.ua

З початку цього року уповноважений із захисту державної мови оголосив 49 попереджень та наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті. Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

Зокрема, такі санкції винесено за відсутність українськомовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою (порушення 27 статті Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”).

Загалом з початку року мовний омбудсмен отримав 421 скаргу щодо порушення мовних прав громадян України в інтернеті (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році). 

За скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю щодо суб'єктів господарювання, які вдалося встановити. Проте більшість інтернет-ресурсів на момент проведення заходів державного контролю усунули порушення мовного закону.

Водночас, зауважив мовний омбудсмен, досить великою залишається частка інтернет-ресурсів, які не оприлюднюють на сайті свої реєстраційні відомості (найменування та місце розташування, код ЄДРПОУ), що ускладнює притягнення порушників до відповідальності.

“Щодо тих інтернет-представництв, щодо яких не вдалося встановити суб’єкт господарювання, я постійно звертаюсь до Національної поліції України та Державної податкової служби України для встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності. І тільки штрафом за порушення мовного законодавства вони вже не обійдуться”, – сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, відповідно до частини шостої статті 27 мовного закону, інтернет-представництва (зокрема, вебсайти, сторінки в соцмережах) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, медіа, зареєстрованих в Україні, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари й послуги в Україні та зареєстровані в Україні, виконуються державною мовою. 

Поряд з версією інтернет-представництв (зокрема, сайтів, сторінок у соцмережах), виконаних українською мовою, можуть існувати версії іншими мовами. 

Із 16 липня 2022 року версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні. 

Порушників щодо державної мови в інтернеті можуть оштрафувати на суму від 3400 до 5100 грн або оголосити попередження, якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року порушення штраф становить 8500 – 11 900 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!