ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен цьогоріч не отримав жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в ЗСУ

До секретаріату уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в Збройних силах України у 2023 році.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена

"За 10 місяців 2023 року на адресу секретаріату уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в Збройних силах України", – ідеться в повідомленні.

За словами уповноваженого, мовні скандали, які протягом останніх днів поширювалися в медіа, є шкідливими.

"Я хочу, щоб на темі мови не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані "дві України" – це одна з розробок психологічного напряму російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення наближення нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним силам України за їхню єдність", – наголосив Кремінь.

Водночас Кремінь наголосив, що за необхідності для вдосконалення мовних практик для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення колишньої народної депутатки Ірини Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин. 

5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що "не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи". На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії "Азов" та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

"Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні й ви такі дуже розумні? Що вам заважає виконувати 29-ту статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді", – заявила Фаріон.

"Я не можу назвати їх (військових. – Ред.) українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – заявила Фаріон.

Висловлювання екснардепки викликали обурення в соцмережах.

8 листопада Ірина Фаріон у своєму Telegram-каналі опублікувала листа від студента з окупованого Криму зі словами підтримки. Водночас вона залишила видимими його персональні дані. Згодом автора листа затримала ФСБ.

На поширення даних людини, яка живе в окупації, відреагувала представниця президента в АР Крим Таміла Ташева.

"Це ницість і злочин – викладати назагал повідомлення від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території", – написала Ташева у Facebook.

Ташева наголосила – вона щодня спілкується з людьми, які живуть у Криму.

"Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку. Як представник Президента України в АР Крим, буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку", – написала представниця Президента України в АР Крим.

Liked the article?
Help us be even more cool!