ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен просить міських голів демонтувати російськомовну зовнішню рекламу

09.02.2022, 15:36
Фото – terminovo.te.ua
Фото – terminovo.te.ua

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до міських голів щодо демонтажу зовнішньої реклами, розміщеної з порушенням мовного закону. 

Про це повідомляється на сайті мовного омбудсмена.

“На адресу Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити численні скарги громадян щодо розміщення недержавною мовою інформації для загального ознайомлення, зокрема вивісок, табличок, написів тощо, а також зовнішньої реклами на території об’єктів благоустрою”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, листи надіслано очільникам Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Сум, Полтави, Чернігова, Черкас, Чернівців, Кропивницького, Ужгорода, Кременчука, Берегове, Маріуполя, Краматорська, Бахмута та Кривого Рогу. Також скеровано листи до керівників Волноваської, Слов'янської, Сєвєродонецької та Лисичанської міських військово-цивільних адміністрацій. 

Повідомляється, що протягом 2021 року до секретаріату уповноваженого надійшло 393 звернення щодо ознак недотримання мовного законодавства під час розміщення зовнішньої реклами та вивісок (а це 11% загальної кількості звернень). Найбільше зафіксовано порушень у таких областях: Харківській – 95, Луганській – 41 та місті в Києві – 43.

Крім того, омбудсмен нагадує, що із 16 липня 2022 року набирає чинності стаття 188 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з цією статтею, за порушення мовного закону, зокрема в частині застосування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення та реклами, порушників штрафуватимуть у розмірі 3400–5100 або попереджатимуть, якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року вчинення порушення штрафуватимуть на суму від 8500 до 11 900 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!