ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мовний омбудсмен нагадав, що мовою освітнього процесу є українська

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є українська. Про це він написав 2 вересня на своїй фейсбук-сторінці з нагоди початку навчального року.

Він наголосив, що українську мову необхідно використовувати не лише під час уроків, а й на перервах, у позакласній діяльності та в спілкуванні між працівниками закладів освіти.

Тарас Кремінь нагадав, що держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти. А заклади освіти мають забезпечувати обов’язкове вивчення української мови.

Фото – фейсбук уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня

“Освітній процес – це всі види діяльності, що відбуваються на території навчального закладу. Тобто це і класна робота, і виховна робота, і спілкування здобувачів освіти та педагогічних представників у класах, учительських, їдальнях, коридорах, спортивних залах, на стадіоні, на території школи. Перерва – це теж освітній процес, і там має бути державна мова”, – сказав Тарас Кремінь.

Водночас уповноважений додав, що представникам корінних народів або національних меншин гарантується право на навчання їхньою мовою поруч із державною.

Крім того, уповноважений додав, що за порушення мовного законодавства він може накласти штраф, зокрема й на тих директорів шкіл, ректорів, науково-педагогічних і педагогічних працівників, які свідомо ігноруватимуть вимоги законодавства щодо мови освіти.

Нагадаємо, відповідно до статті 21 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Liked the article?
Help us be even more cool!