ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Моторошно прекрасне" зображення мечохвоста здобуло автору премію "Фотомисливець року" – 2023

11.10.2023, 18:00
Фото – Instagram laurentballesta
Фото – Instagram laurentballesta

Титул "Фотомисливця року" – 2023 здобув французький підводний фотограф і морський біолог Лоран Баллеста за світлину краба-мечохвоста на морському дні, над спиною якого пропливають три золотисті рибки-каранги. Це друга перемога Баллести на цьому конкурсі: у 2021 він отримав найвищу нагороду за знімок камуфляжних окунів у хмаринці ікри й молоки, пише CNN.

"Так яскраво побачити живого мечохвоста в природному середовищі на такому моторошно прекрасному зображенні було приголомшливо", – каже у своїй заяві голова журі й редакторка Кеті Морґан. 

Цей вид давніший за динозаврів і зараз перебуває під загрозою вимирання через знищення його природного середовища й надмірне рибальство. У багатьох країнах мечохвостів досі виловлюють заради їхньої синьої крові, яка використовується в розробленні вакцин. 

Премію "Фотомисливець року" вже 59-й раз присуджує лондонський Музей природничої історії. Переможців було обрано з майже 50 тисяч кандидатів із 95 країн і оголошено на церемонії вручення у вівторок.

Мета конкурсу – показати розмаїття життя на Землі й надихнути людей піклуватися й захищати природу.

Із 13 жовтня світлини виставлять у музеї, а потім виставка поїде в міжнародний тур. Цього року відвідувачі виставки також побачать відео про вплив фотополювання та заходи, яких можуть вжити звичайні люди, щоб захистити планету.

"Цьогорічні світлини-переможці не лише викликають абсолютний трепет і задивування, а й показують наш вплив на природу – як позитивний, так і негативний. Глобальні обіцянки мають перерости в дії, щоб зупинити занепад природи", – сказав у своїй заяві Дуґ Ґурр, директор Музею природничої історії.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!