ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП вимагає позбавити екскерівника театру Лесі Українки звання академіка

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) звернулося до Національної академії мистецтв України з вимогою позбавити звання академіка колишнього керівника Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки Михайла Резніковича. Про це повідомляється на сайті міністерства.

Там зазначили, що Резнікович після нетривалого перебування в Києві на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році залишив Україну та почав співпрацювати з російськими державними інституціями. Нині він викладає в російському інституті театрального мистецтва.

Михайло Резнікович. Фото – Антоніна

“Вже з перших днів втечі з України Резнікович почав транслювати свою  антиукраїнську позицію через російські пропагандистські медіа. В інтерв’ю одному з YouTube-каналів він поширив відверто брехливі наративи про винищення українцями російської мови і культури та про братерство українського і російського народів”, – йдеться в повідомленні. 

У міністерстві зазначають, що чути незавуальовані українофобські вислови та слова прямої підтримки російської імперської політики з вуст Героя України, дійсного члена Національної академії мистецтв України “щонайменше обурливо для кожного українського патріота”.

МКІП нагадало, що Михайло Резнікович має низку державних нагород: Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, академік-засновник Національної академії мистецтв України. 

“Враховуючи те, що Національна академія мистецтв України заснована на державній власності та фінансується з Державного бюджету України, МКІП звернулося до НАМУ з вимогою позбавити  Резніковича звання академіка”, – йдеться в повідомленні. 

Також міністерство повідомило, що спільно з профільним комітетом Верховної Ради вже розробило всі необхідні зміни до законодавства щодо питання позбавлення зрадників державних нагород та почесних звань. Наразі відповідний законопроєкт очікує свого ухвалення українським парламентом.

Нагадаємо, у квітні 2024 року Михайло Резнікович в інтерв’ю білоруському пропагандисту розповів, як любить російську культуру, як пишається нагородою від Володимира Путіна та як йому боляче за цькування російської мови “на Україні”, повідомляв портал “Антоніна”.

Liked the article?
Help us be even more cool!