ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МКІП ініціює законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу нацбезпеки

15.02.2023, 13:17
Фото - скріншот з відео Радіо Свобода
Фото - скріншот з відео Радіо Свобода

Міністерство культури та інформаційної політики ініціюватиме законопроєкт щодо визнання культурної спадщини як елементу національної безпеки.

Про це повідомив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко в ефірі марафону “Єдині новини”, передає Укрінформ.

“Нам потрібно підняти рівень ваги спадщини до рівня національної безпеки. росіяни воюють проти нашої ідентичності, і саме культурна спадщина представляє цю ідентичність. Тому ми будемо ініціювати закон, щоб спадщина була віднесена до поняття національної безпеки країни”, - підкреслив Ткаченко.

Водночас він наголосив, що визнання вагомості української спадщини на політичному рівні стимулюватиме розвиток законодавства у сфері охорони культурних об’єктів, зокрема, після цього з’являться закони щодо штрафів для забудовників: наразі штрафи накладаються мінімальні, і їх можна оскаржити у суді.

За словами Ткаченка, грамотне законодавство у цій сфері захистить історичні центри міст від хаотичної забудови і навіть врахує чинник забудовників.

“Ані у Празі, ані у Римі ви не знайдете в центрі міста якихось надзвичайних будівель, які у нас стирчать у Києві. Це стається тому, що місцеві забудовники розуміють: якщо старий будинок збережено та відреставровано, він коштуватиме набагато більше, аніж новітні багатоповерхівки”, - зазначив він.

Також Ткаченко зауважив, що прикладами в охороні культурної спадщини можуть слугувати країни Європи. Зокрема, за його словами, в Італії існує спеціальний підрозділ карабінерів, який у разі потреби може арештувати незаконну забудову. Також у Польщі діють сучасні європейські закони щодо збереження культурної спадщини, додав Ткаченко.

Нагадаємо, Верховний Суд України ухвалив рішення, згідно з яким МКІП зможе надавати дозволи на будівельні роботи в історичних ареалах столиці, що покладе край хаотичній забудові міста. 

Liked the article?
Help us be even more cool!