ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міськрада на Закарпатті виставила журналістці рахунок за інформацію

22.12.2020, 15:52
Фото - de.toonpool.com
Фото - de.toonpool.com

Виноградівська міська рада, що на Закарпатті, виставила рахунки на 259.25 грн та на та 86.26 грн. за відповідь на інформаційні запити журналістки інтернет-видання “Голос Карпат” Олени Мудри. 

Про це журналістка повідомила представнику ІМІ в Закарпатській області та розписала детальніше про ситуацію на своїй фейсбук-сторінці.

За словами журналістки, вона у запитах від 30 листопада та 15 грудня просила надати інформацію щодо виділення бюджетних коштів на діяльність громадських організацій, а також – щодо розпорядження муніципальними земельними ділянками у місті Виноградів.

У відповідь із міської ради Виноградова прислали два рахунки на відшкодування витрат за друк документів.

Олена Мудра зазначила, що за виставлені рахунки не платитиме ні вона, ні редакція, оскільки запитувана інформація є суспільнозначущою, а така, згідно із законодавством, має надаватися безкоштовно. 

Крім того, як було наголошено у запитах на інформацію, журналістка просила про надання можливості власноруч ознайомитися із документами та зробити відповідні фотокопії, що передбачено Законом “Про доступ до публічної інформації”. У міській раді не повідомили, де і коли можливо ознайомитися із документами. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що вимога оплати за виготовлення копій документів, зазначених в запиті, має ознаки порушення права доступу до публічної інформації.

“І сам Закон України “Про доступ до публічної інформації”, і судова практика, що склалася навколо застосування цього закону, чітко передбачають, що саме запитувач у своєму запиті визначає, в якій саме формі він хоче ознайомитись з інформацією. Якщо він просить надати інформацію безпосередньо на місці - розпорядник зобов’язаний забезпечити запитувачу таке надання, бо пункт четвертий частини першої статті 14 Закону України “Про доступ до публічної інформації” прямо наказує розпоряднику визначати спеціальні місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, а також надавати право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо”, - пояснив юрист.

Він нагадав, що частина четверта статті 21 зазначеного Закону додатково зазначає, що при наданні особі інформації, що становить суспільний інтерес, плата за копіювання та друк не стягується. 

“Таким чином вимога оплати за виготовлення копій документів, зазначених в запиті, дійсно має ознаки порушення права доступу до публічної інформації. Остаточну крапку в цьому питанні має поставити суд”, - сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!