ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міські ради облцентрів підвищили показники відкритості попри війну – ЧЕСНО

У 2023 році частина міських та обласних рад в Україні не публікувала інформації, яка має бути відкритою. Водночас є ради, які, навпаки, покращили інформування про роботу. 

Про це повідомляють у Русі ЧЕСНО.

Рух ЧЕСНО втретє дослідив відкритість місцевих рад в Україні за 2023 рік. Критеріями оцінювання стали 11 маркерних питань, серед яких наявність анонсів про проведення сесій та засідань комітетів, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів та відеозаписів засідань. 

У 2023 році низький бал відкритості отримала лише одна міськрада – Запорізька. Цей показник не покращується протягом останніх двох років, що було зафіксовано в попередніх хвилях дослідження Руху ЧЕСНО.

Рада не публікує розпорядження про скликання сесії, порядки денні, проєкти рішень, протоколи та не транслює засідання. Очолює раду в. о. голови – секретар ради Анатолій Куртєв ("Слуга народу").

У русі зазначають, що відкритість роботи Херсонської міськради в цьому моніторингу не оцінювалась, адже у відповідь на запит Руху ЧЕСНО рада повідомила, що з 24 лютого 2022 року пленарні засідання сесій та постійних комісій не проводились. Водночас рада надала дослідникам посилання на матеріали про діяльність до початку повномасштабного вторгнення та тимчасової окупації Херсона.

У ЧЕСНО зауважують, що наразі показники відкритості міських рад облцентрів є досить високими.

"Одразу 15  рад отримали найвищий бал за методологією Руху ЧЕСНО. Якщо обов’язку публікувати документи та звіти про діяльність ради чітко дотримуються, то з доступом громадян до засідань є відмінності. Закономірно, зважаючи на обмеження воєнного стану, низка рад запровадила вимогу попередньої реєстрації та перевірки документів. Натомість низка рад, які наближені до лінії бойового зіткнення, проводять засідання в онлайн-режимі. Такий формат впливає й на правила доступу громадян до засідань", – пояснюють у русі.

Фото – Рух ЧЕСНО
Фото – Рух ЧЕСНО

Цьогоріч, додають у Русі ЧЕСНО, жодна рада не посилалася на право не надавати відповідь до завершення воєнного стану, тому тенденція минулих хвиль дослідження “приходьте після війни” більше не актуальна.

Крім того, Дніпровська, Рівненська та Тернопільська міськради протягом хвиль моніторингу підтримують максимальний рівень відкритості. Ще низка рад, серед яких Львівська, Чернівецька, Луцька та Житомирська ради, які мали 10 або 10,5 балів, покращили свій бал до максимального.

Liked the article?
Help us be even more cool!