ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МінТОТ судиться з "Главкомом" та ГО, яка займається питаннями переселенців

26.09.2018, 12:13

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) у квітні 2018 року подало позов про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації до Деснянського районного суду міста Києва на видання “Главком” (ООО “ТОВ “Українські медійні системи”) та громадську організацію “Мій.Дім.Юа”, яка займається питаннями переселенців. Про це “Детектору медіа” листом повідомила голова правління “Мій.Дім.Юа” Юлія Дрюк-Ілляшенко та колектив організації.

Зокрема, ГО повідомляє, що у квітні 2018 року, до річниці МінТОТ, колектив організації зібрав інформацію про роботу міністерства та поширив її в ЗМІ. Зазначено, що інфографіку зі сторінки ГО у Facebook передрукувало видання “Главком”. Як з’ясував “Детектор медіа”, цю інформацію також поширив “Цензор.Нет”.

Йдеться про пост ГО від 18 квітня.

У своєму листі колектив “Мій.Дім.Юа” повідомляє, що сприймає позов міністерства “як спробу тиску та залякування громадськості та журналістів”.

“Ми маємо право висловлювати власну думку у ЗМІ, а ЗМІ мають право її транслювати. Ми маємо право критикувати державні органи влади”, – йдеться в листі ГО.

Провадження було відкрито 4 червня 2018 року.

“Прийняти позовну заяву особа_1 з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України до Громадської організації "Мій.Дім.Юа", особа_2, Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські медійні системи" про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації – до розгляду та відкрити провадження у справі”, – йдеться в ухвалі Деснянського районного суду міста Києва.

Перше судове засідання відбудеться 26 вересня о 12:00.

Також ГО направила цей лист до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, Міністерства інформаційної політики, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України та ГО “Платформа з прав людини”.

У прес-службі МінТОТ виданню повідомили, що міністерство подало позов, оскільки вважає поширену інформацію недостовірною.

“Інформація, яку активно поширює про міністерство зазначена громадська організація, є недостовірною та завдає шкоди діловій репутації як міністерства, так і його співробітників. Відтак міністерство було вимушене звернутися до суду з метою захисту ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Вважаємо, що звернення до суду – цілком цивілізована форма захисту своїх законних прав та інтересів, прийнята в усіх розвинених країнах світу”, – повідомили в прес-службі МінТОТ.

У міністерстві розцінюють публічні виступи громадської організації як “спробу впливу на перебіг судового процесу та тиску на суд”.

Прес-служба міністерства зауважила, що громадська організація “Мій.Дім.Юа” “не може асоціюватися з усією громадськістю, організаціями, що діють у відповідній сфері, та внутрішньо переміщеними особами, оскільки представляє інтереси лише кількох конкретних осіб, що мають політичні інтереси, зокрема народних депутатів”.

За даними єдиного державного реєстру, засновниками ГО “Мій.Дім.Юа” є четверо мешканців Донецької області: Юлія Дрюк-Ілляшенко, Віталій Козлов, Дмитро Кочергін і Тетяна Хлевицька.

“Детектор медіа” також звернувся по коментар до видання “Главком”.

Liked the article?
Help us be even more cool!