ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міноборони розробляє механізм захисту від сексуальних домагань у секторі безпеки та оборони

Міністерство оборони України працює над інструкцією з питань протидії сексуальному насильству в секторі безпеки та оборони. 

Цей проєкт розроблено в межах Національного плану дій заходів з виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року, повідомила пресслужба Міноборони.

Це одна з основних змін, які мають відбутися в секторі безпеки та оборони, підкреслила під час публічних консультацій щодо цього проєкту заступниця міністра оборони Наталія Калмикова.

“Для розробки цього документа ми залучили багатьох фахівців, представників правоохоронних органів та міжнародних партнерів. В Міністерстві оборони створено Центральне управління захисту прав військовослужбовців, яке має окремий відділ з питань гендерної рівності. Всі ці заходи спрямовані на те, щоб, врешті-решт, ми вийшли не на декларативний, а на дієвий механізм, який захищатиме осіб, які стали жертвами протиправних дій у цій сфері”, – сказала Калмикова.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко додала, що Україні потрібен цей документ для того, щоб країна була готова реагувати не тільки на дискримінацію і сексуальні домагання, але й на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом. 

“Ми маємо забезпечити, щоб принципи недоторканності і свободи, людської гідності переходили на практичний рівень реалізації. Дуже важливо, що така робота проведена. Хочеться, щоб цей документ дійсно працював, і ми сьогодні маємо запропонувати шляхи, які допоможуть вирішити проблеми”, – сказала Левченко.

Під час зустрічі учасники обговорили механізми протидії та реагування на правопорушення, пов’язані із сексуальним домаганням, насильством або дискримінацією за ознакою статі, а також правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості. 

Заступник керівника Центрального управління захисту прав військовослужбовців Тарас Безпалий звернув увагу на особливості реагування на випадки сексуального насильства з боку свого підрозділу. 

“Наше управління сьогодні має змогу швидко реагувати на порушення у даній сфері. Механізм, який ми використовуємо у своїй діяльності зараз, – це точкове реагування на конкретні ситуації. Наше завдання при наявності факту порушення та написаної заяви оперативно відреагувати та притягнути винних до дисциплінарної або до кримінальної відповідальності”, – зазначив він.

Учасники зустрічі домовилися про створення робочої групи за участю представників Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, Кабінету Міністрів, Сил оборони та громадських організацій, яка доопрацює документ на базі озвучених зауважень та пропозицій.

Liked the article?
Help us be even more cool!