ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії відкликали прокатне посвідчення якутського фільму "Айта" через вияви "націоналізму"

Фото – YouTube-канал SAIDAM BARYL
Фото – YouTube-канал SAIDAM BARYL

Мінкультури Росії відкликало прокатне посвідчення в якутського фільму "Айта" режисера Степана Бурнашева, що випливає з даних реєстру Роскомнагляду.

Про це пише "Настоящее время".

Раніше Роскомнагляд зажадав видалити стрічку зі стрімінгових майданчиків, оскільки побачив у ній вияви націоналізму. За версією Роскомнагляду, фільм "Айта" містить "деструктивну інформацію, яка суперечить принципам єдності народів Росії".

"Позитивні сторони героїв однієї національності протиставлені підкреслено негативним рисам героїв іншої національності", – йшлося в коментарі Роскомнагляду.

Крім картини "Айта", російська влада раніше заборонила ще один якутський фільм, "Кандидат". 22 вересня 2023 року стало відомо, що він не отримав прокатного посвідчення, оскільки мінкульт знайшов у ньому "пропаганду ЛГБТ". Як пише SakhaDay, претензії відомства до "Кандидата" пов'язані з персонажем фільму Зіною – чоловіком, одягненим у сукню та перуку. За фільми "Айта" й "Кандидат" 26 вересня заступився голова Якутії Айсен Ніколаєв.

"Я обидва ці фільми, "Айта" і "Кандидат", подивився. Чудово знаю режисерів, які зняли ці картини. Вони обидва патріоти. Жодних фільмів про нетрадиційні цінності та націоналізм обидва в принципі не здатні зняти. У них у голові цього немає", – Заявив Ніколаєв.

Прокатне посвідчення "Айта" отримала в лютому 2022 року. У російських кінотеатрах фільм зібрав близько 27 мільйонів рублів, ставши найкасовішою якутською стрічкою в історії. У центрі сюжету – смерть якутської школярки, у якій її рідні звинувачують російського поліцейського.

Liked the article?
Help us be even more cool!