ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт виявив низку порушень з боку УПЦ МП в користуванні майном Лаври

22.03.2023, 10:44
Фото – slovoidilo.ua
Фото – slovoidilo.ua

Міністерство культури та інформаційної політики виявило під час перевірки низку порушень з боку Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир) УПЦ МП та території лаври. Про це повідомляється на сайті міністерства.

Ці порушення, зазначає відомство, можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю. 

Серед встановлених порушень: самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництво новобудов на території Заповідника. 

Як зазначає МКІП, це порушення вимог частини 14 статті 5, статті 141, пункту 1 статті 24, пунктів 2, 3 статті 25, статті 26, статті 32, пункту 4 статті 33 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, частини четвертої статті 26 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, статті 5 Закону України “Про основи містобудування”, статті 28 Закону України “Про архітектурну діяльність”, а також пунктів 2.2.3, 2.2.6, 2.2.7 Охоронних договорів.

Крім того, виявлено нецільове використання об’єкта державної власності, зокрема йдеться про підвал 1914 року; неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжковий склад, корпус 113.

Також міністерство звернуло увагу на порушення умов підпункту 4 пункту 3.2 договору від 19.07.2013 №2 щодо зобов’язання не передавати без дозволу заповідника (державної установи) майно третім особам (передано корпуси в суборенду Митрополії УПЦ та Київській духовній академії та семінарії; зареєстровано 20 сторонніх юридичних осіб).

Як нагадує МКІП, наразі на території Києво-Печерської лаври працює комісія з перевірки наявності, умов зберігання та стану збереженості культурних цінностей, що передавалися з Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічому монастирю) УПЦ МП. Її створили згідно з наказом Міністерства культури та інформаційної політики України. 

УПЦ МП має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня.

Liked the article?
Help us be even more cool!