ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт та Держкіно відреагували на повернення Фестивалю європейського кіно до РФ

Фото – Getty Images
Фото – Getty Images

Представництво ЄС у Росії оголосило, що повертає Фестиваль європейського кіно до країни-агресорки. У відповідь на це Міністерство культури та інформаційної політики й Державне агентство України з питань кіно висловили свої позиції, повідомляє Суспільне Культура.

У Держкіно зауважили, що проведення міжнародних фестивалів у Росії є "рівносильним запереченню, применшенню і тривіалізації воєнних злочинів Росії проти України".

"Несправедливо казати, що мистецтво поза політикою, тоді як російські ракети знищують українські театри, кіно та музеї. Допущення до участі на міжнародних фестивалях російських фільмів – це підтримка агресора. Кінематограф – це велика частина інформаційної боротьби проти російської агресії. Але це не лише українська війна", – наголосили в Держкіно.

У Мінкульті заявили, що відновлення культурного діалогу з країною-агресоркою нині є неприпустимим.

"Щоб зупинити повномасштабну агресію РФ проти України та не допустити виникнення нових осередків воєнних дій, спровокованих РФ, на території європейських держав, важливо продовжувати ефективну санкційну політику не лише в економічній сфері, але й у культурі, зокрема і в кінематографі", – додали у МКІП.

"Вся європейська спільнота має бути консолідованою та послідовною в боротьбі зі злом, яким сьогодні стала країна-агресор".

У Держкіно також зауважили, що вже подали заяву до Міністерства закордонних справ, правоохоронних органів і профільних організацій ЄС із проханням звернутися до дипломатичних установ тих країн, чиї фільми беруть участь у фестивалі, щоб не допустити проведення фестивалю, "поки російське суспільство не понесе колективну відповідальність за скоєні воєнні злочини проти України".

До державних інституцій приєдналась і Українська кіноакадемія.

Фестиваль у 2022 році не проводили через початок повномасштабного вторгнення Росії до України. Однак цьогоріч вирішили повернути. 

"Цього року фестиваль має особливе значення, оскільки ми відновлюємо показ європейських фільмів після річної перерви", – зазначив посол Європейського Союзу в Росії Роланд Галхараг.

У програмі цьогорічного фестивалю – 21 картина з Бельгії, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Чехії, Данії та інших країн ЄС, а також два фільми спільного виробництва російських і європейських кіностудій.

Усі фільми показуватимуть мовою оригіналу з російськими субтитрами. Перегляд фільмів фестивалю можливий тільки на території Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!