ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінкульт хоче запровадити посаду омбудсмена з протидії дезінформації

15.11.2019, 13:01
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Міністерство культури, молоді та спорту розглядає можливість запровадження посади омбудсмена з питань протидії дезінформації, повідомляє Укрінформ.

Про це поінформував перший заступник міністра культури, молоді і спорту Анатолій Максимчук у п'ятницю під час публічної дискусії “Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції та фейків)”.

"Омбудсмен – це той інститут, який уже присутній, вони називають себе по-різному в різних країнах. Але те, що пропонується до обговорення, – це омбудсмен з питань інформації як незалежна особа, основною метою діяльності якої є звернення до суду або моніторинг і виявлення дезінформації та звернення до суду з тим, щоб її заборонити. Насправді, якщо взяти до уваги кейс про розп'ятого хлопчика та фосфорні бомби, то немає суб'єкта, інтереси якого порушені і який може звернутися до суду... Коли з'являється омбудсмен, то він представляє інтереси суспільства, і в цьому випадку він може йти до суду", – пояснив Максимчук.

Так, загалом до функцій цього омбудсмена пропонується зарахувати моніторинг інформаційного простору, перевірку інформації на предмет наявності ознак дезінформації із залученням фактчекінгових організацій (в умовах обмеження ресурсів), а також розгляд скарг щодо дезінформації та звернення до суду для захисту інтересів суспільства.

Водночас він уточнив, що в міністерстві пропонують не вважати за дезінформацію оцінні критичні судження, сатиру, а також недостовірну інформацію про особу, що не шкодить суспільним інтересам.

Liked the article?
Help us be even more cool!