ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міністри культури Європи висловили готовність підтримати Україну в повоєнній відбудові

16.01.2023, 16:39
Фото – МКІП
Фото – МКІП

Міністри культури та очільники делегацій держав-членів та держав-спостерігачів Ради Європи висловили готовність надати експертизу та підтримку Україні у відбудові країни.

Про це йдеться в їхній спільній заяві, ухвалений на зустрічі 16 січня в Давосі, повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

Учасники зустрічі підкреслили особливу важливість захисту, збереження та відновлення української культурної спадщини як частини європейської культурної спадщини, національної та місцевої культурної ідентичності.

"Висловлюємо волю та готовність надати експертизу та підтримку Україні у відбудові країни", – йдеться в заяві.

Також учасники закликали міжнародну спільноту координувати свої зусилля та співпрацювати з українською владою, щоб допомогти відбудувати країну відповідно до "Принципів Лугано" та цінностей Baukultur і її системи якості; а також забезпечити максимальне використання місцевих матеріальних ресурсів у відбудові країни з метою підтримки місцевої економіки та кліматичної нейтральності.

Автори заяви звернули увагу на необхідність забезпечення участі в цьому процесі українських неурядових та професійних організацій, які діють у сферах архітектури, інженерії, культурної спадщини тощо, а також українських професіоналів, переміщених до інших країн унаслідок військової агресії.

"Беремо на себе зобов’язання вжити заходів, зокрема шляхом скоординованих міжнародних зусиль, і в дусі високоякісної Baukultur, системи якості Davos Baukultur (Davos Baukultur Quality System) і через Давоський альянс Baukultur(Davos Baukultur Alliance); і водночас співпрацювати з українськими урядовими та неурядовими установами, а також із приватним сектором", – йдеться в заяві.

Крім того, учасники зустрічі рішуче засудили військову агресію Росії проти України, її навмисні атаки на український народ, цивільні об’єкти та інфраструктуру, включно зі знищенням або пошкодженням українських культурних об’єктів і культурної спадщини, що є грубим порушенням міжнародного права.

Нагадаємо, у липні 2022 року на міжнародній конференції в Лугано (Швейцарія) її учасники затвердили сім принципів повоєнного відновлення України. Зокрема, це такі принципи: партнерство (Україна очолюватиме процес відновлення, втілюватиме його разом з міжнародними партнерами); спрямованість на реформи; прозорість, підзвітність, верховенство права; демократична участь; залучення багатьох стейкхолдерів; гендерна рівність та інклюзія; сталий розвиток.

Liked the article?
Help us be even more cool!