ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міненерго та НКРЕКП спростували інформацію про підвищення тарифів для населення

Міністерство енергетики України та Національна комісія з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) спростували поширену в низці медіа та телеграм-каналах інформацію про нібито підвищення тарифів для населення з 1 січня.

Відповіді спростування розміщено на сайтах Міненерго та НКРЕКП 17 листопада.

Медіа та телеграм-канали, які поширили таку інформацію, посилалися на інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, яке він дав виданню “Економічна правда”. Інтерв'ю вийшло 17 листопада під заголовком “Чому треба готуватися до підвищення цін на електроенергію”.

“Низка телеграм-каналів у гонитві за рейтингом вийшли з повідомленнями, суть яких була вирвана з контексту та спотворила сказане, зокрема зазначалося, що “вартість електричної енергії для населення може збільшитися на 15%, до 3 грн за кВт*год” або “нібито підняття ціни на електроенергію для населення відбудеться з 1 січня наступного року”, – зазначає НКРЕКП. 

Водночас комісія зазначає, що Ущаповський в інтерв'ю заявив таке: “Моя особиста думка, що до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів”.

НКРЕКП нагадала,  що “чітка позиція Регулятора полягає в тому, що питання про підвищення тарифів для населення на електроенергію до кінця проходження опалювального періоду наразі не стоїть”.

Міненерго також звертає увагу, що голова комісії не робив стверджень про підвищення тарифів. Відомство звернулося до українських журналістів “бути пильними та не спотворювати інформацію, особливо в таких важливих та чутливих для населення питаннях, як підвищення тарифів”, і не допомагати ворогу в інформаційному просторі.

Також міністерство нагадало, що Росія веде проти України війну, зокрема, і в інформаційному просторі. “Тому недостовірна інформація про відключення світла, неготовність енергосистеми до зими або про підвищення тарифів постійно поширюється росіянами в нашому інформаційному просторі. Їхня мета – посіяти страх, паніку, зменшити віру суспільства в Перемогу і, як наслідок, послабити всю країну і нашу здатність протистояти ворогу. Саме тому підігравання українськими журналістами цим російським ІПСО є неприйнятними”, – заявило Міненерго. 

В інтерв'ю “Економічній правді” на запитання журналіста про те, яка максимально лояльна до населення пропозиція щодо підвищення вартості електрики, Ущаповський відповів: “Моя особиста думка, що до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів.

На уточнювальне запитання, що в найближчі пів року буде без змін, голова комісії відповів: “Це моя особиста думка. Після цього з 1 січня ми повинні робити розрахунки”.

Щодо того, чи буде після опалювального сезону підвищення тарифів для населення, Ущаповський відповів: “Думаю, ми будемо пропонувати якісь рішення, але вони будуть проходити всю процедуру: від громадських обговорень, де ми будемо вислуховувати всі сторони, до ухвалення остаточного рішення”.

На прохання журналіста навести “хоча б якісь орієнтири”, голова комісії відповів: “Якщо робити наступний крок, то він повинен бути виваженим, максимум 15%. Це ми виходимо десь до 3 гривень за кіловат-годину”.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2023 року Міністерство енергетики України спростувало поширену в соцмережах інформацію про нібито застосування в Україні графіків вимкнень електроенергії.

Liked the article?
Help us be even more cool!