ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінекономіки: Розрив між зарплатами чоловіків та жінок в Україні скоротився за останні роки

Фото – unsplash.com
Фото – unsplash.com

В Україні за останні сім років розрив між зарплатами чоловіків та жінок скоротився на 7,4 відсоткових пунктів. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, йдеться на сайті Міністерства економіки для працівників ПрАТ “Укргідроенерго”.

“В Україні, згідно з даними Держстату, у 2021 році жінки заробляли в середньому на 18,6% менше, ніж чоловіки. Цей показник суттєво скоротився за останні сім років – ще у 2015 році він складав 26%”, – сказала вона. 

За її словами, Мінекономіки вже розробило Національну стратегію щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року, яку найближчим часом має ухвалити уряд. Ухвалення і реалізація цієї стратегії допоможе уряду вдосконалити законодавство про рівну оплату праці, осучаснити трудове законодавство й ухвалити Закон “Про працю”, додала вона.

Зокрема, з’явиться принцип рівної оплати праці за аналогічну роботу або працю рівної цінності, незалежно від гендеру. Якщо роботодавець їх порушуватиме, працівник зможе захистити свої права в суді. 

Серед завдань стратегії також подолання стереотипів і дискримінації за ознакою статі. Для цього уряд ініціює інформаційну кампанію для жінок “Звісно, зможеш”, яка нагадуватиме, що жінки мають право отримувати не меншу винагороду за свою працю, ніж чоловіки. 

“Щоб досягти повного гендерного балансу, в Україні мають також існувати умови того, аби поєднати сімейне і професійне життя”, – зазначила Свириденко.

Так, додала вона, уряд розвиватиме систему державних та приватних дитячих садочків, а для дітей старшого віку – розвиватиме такі організації, як “Пласт”, Українська академія лідерства тощо. На рівні законів зникне розділ на батьків-жінок та батьків-чоловіків, адже батьки обох статей мають бути однаково залучені до виховання спільних дітей.

Нагадаємо, у 2021 році Міністерство економіки підготувало проєкт “Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації”. Документом пропонується повне погодження законодавства України у сфері оплати праці з міжнародними нормами та стандартами в цій сфері. Планувалося розробити проєкт закону України “щодо рівного винагородження за працю рівної цінності”.

Видання “Слово і діло” дослідило, що середня зарплата чоловіків в Україні завжди була вище, ніж у жінок. Зокрема, станом на перший квартал 2021 року в Україні жінки отримували в середньому майже на 18% меншу зарплату порівняно з чоловіками.

Liked the article?
Help us be even more cool!