ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін’юст хоче заборонити "Український вибір" Медведчука

21.10.2022, 17:54
Фото – фейсбук Володимира Зеленського
Фото – фейсбук Володимира Зеленського

На початку жовтня Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Міністерства юстиції про заборону громадської організації "Український вибір – право народу".

Про це повідомляє Рух ЧЕСНО з посиланням на судовий реєстр. 

Організацію заснував та досі очолює кум Володимира Путіна, проросійський політик, бізнесмен та медіавласник Віктор Медведчук. Він фігурує в Реєстрі держзрадників Руху ЧЕСНО.

Дату розгляду цієї справи ще не призначено.

Громадська організація "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір – право народу" була зареєстрована ще 2008 року та стала інструментом повернення Віктора Медведчука до медійного поля та політики. 

Піком активності "Українського вибору" стали 2012–2013 роки, коли організація на чолі з Медведчуком вела масштабну кампанію проти підписання Україною Асоціації з Європейським Союзом та за інтеграцію до Митного союзу. Агресивна рекламна кампанія переконувала українців у тому, що асоціація з ЄС призведе до зростання цін, втрати робочих місць тощо. Один з різновидів реклами "Українського вибору" містив повідомлення: "Асоціація з ЄС – це одностатеві шлюби".

У своїй кампанії проти ЄС "Український вибір" використовував широкий спектр аргументів: від економічних до історичних і навіть релігійних.

"Український вибір" приписував собі заслугу в зриві підписання Асоціації з ЄС. Після спонтанної відмови від підписання асоціації урядовці пояснювали такий розворот, зокрема, й тезами кампанії "Українського вибору". Наприклад, у грудні 2013 року тодішній прем’єр-міністр і чинний фігурант Реєстру держзрадників Микола Азаров заявивщо для отримання безвізового режиму Україна нібито зобов’язана узаконити одностатеві шлюби.

"Український вибір" продовжував свою діяльність і після Революції гідності, хоч і в менших масштабах. Паралельно до рекламних кампаній організація розвивала регіональну структуру, ймовірно готуючись до перетворення на партію. Однак цього так і не сталося. Лідер "Українського вибору" у 2018 році ввійшов до ОПЗЖ і за її списком був обраний до Верховної Ради.

У березні 2021 року прокуратура провела обшуки в офісі "Українського вибору" в справі щодо сприяння з боку представників організації окупації Криму. Згідно з повідомленням прокуратури, представники "Українського вибору" "брали активну участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" 16.03.2014 на території АР Крим та в м. Севастополі. А саме, члени вказаної організації брали участь у роботі незаконних виборчих комісій, були спостерігачами на дільницях під час проведення "референдуму", а також забезпечували їхню охорону в складі незаконних збройних формувань".

Як повідомляв ІМІ, Україна повернула 21 вересня з російського полону 215 українських захисників та захисниць. 108 з них – це бійці полку "Азов". Їх обміняли на Віктора Медведчука.

Віктору Медведчуку раніше повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) та ч. 1 ст. 438 (розграбування національних цінностей) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!