ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міліція закрила справу про перешкоджання журналістці "Репортеру"

18.07.2014, 12:37

Слідчий СВ Івано-Франківського МВ УМВС в Івано-Франківській області М. Іванишин закрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній журналістській діяльності кореспонденту “Репортера” Наталії Джулай. Про це йдеться у постанові слідчого, копії якої ІМІ надала Наталія Джулай.

Як сказано у постанові, провадження закрито “у зв’язку з відсутністю ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.171 КК України”.

Також у постанові зазначено, що в ході досудового розслідування “не було здобуто жодних доказів щодо шантажу чи залякування журналістки під час здійснення нею журналістського розслідування”.

“З матеріалів кримінального провадження вбачається, що дії Бондарука Ю.М. (допитаний працівник закладу - ред.) направлені лише на припинення незаконної відеозйомки в приміщення “Лото Клубу” і по своїй суті не перешкождали законній професійній діяльності журналіста, оскільки Джулай Н.В., без отримання згоди адміністрації та відвідувачів закладу, не мала права проводити відеозйомку”.

В коментарі ІМІ Джулай розповіла, що у червні вона писала розслідування про гральний бізнес у Івано-Франківську, проте, зайшовши в один з клубів, на неї накинулися двоє його працівників.

“8 червня у один із клубів я зайшла з ввімкненою камерою (щоб перевірити, чи працюють у закладі гральні автомати), тримаючи в руках посвідчення. Пояснила, що я журналіст і проводжу зйомку, щоб дізнатися, чим їхні автомати відрізняються від тих, які заборонені в Україні. На мене накинулись двоє працівників, почали бити по руках, штовхатись, погрожували, лаялись, вибивали з рук камеру. Все це зафіксовано на відео”, - розповіла вона.

Журналіст написала заяву у міліцію. 11 червня слідче відділення УМВС України в Івано-Франківській області розпочало досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання законній професійній журналістській діяльності кореспонденту “Репортера” Наталії Джулай за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України.

Проте через місяць Джулай повідомили, що провадження закрите ще 27 червня.

“Через місяць, 7 липня, мені листом повідомили, що кримінальне провадження відкрили. Звісно, лист отримала невчасно. Але 17 липня я дізналась, що його закрили ще 27 червня! Мені б не повідомили про це, якби сама не прийшла в міліцію. Слідчий Іванишин М.О. пояснила - не всі повідомлення доходять до адресатів через канцелярію, тому не дивно, що листа про закриття справи я не отримала”, - розповіла Джулай.

За її словами, з постанови про закриття кримінального провадження випливає, що “я - порушник, бо не спитала дозволу на зйомку в адміністрації”.

“За постановою, я увірвалась до закладу, не представилась, а працівники клубу нібито попросили припинити зйомку, я не відреагувала і вони чемно викликали охорону. Фото- та відеодокази, виходить, ніхто не взяв до уваги. У постанові під перешкоджанням законній діяльності журналіста розуміють "будь-які способи впливу на журналіста, наприклад, шантаж чи залякування." І далі йдеться: "В хочі досудового розслідування не було здобуто жодних доказів щодо шантажу чи залякування журналістки". Отож, мені не перешкоджали, права на зйомку я не мала, провадження закрили”, - розповіла Джулай.

Журналіст має ще 9 днів, щоб писати скаргу, “але слідчий Іванишин М.О. запевняє, що не варто, бо результату не буде. Каже, щоразу буду отримувати повідомлення однакового змісту”.

Нагадаємо, 8 червня увечері в Івано-Франківську працівники миттєвих державних лотерей «Лото Клуб», що по вул. Січових Стрільців виштовхали кореспондента та редактора інтернет-видання "Репортер" Наталію Джулай із приміщення "Лото Клубу" та погрожували фізичною розправою.

Liked the article?
Help us be even more cool!