ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжвідомча робоча група хоче покращити умови журналістів

13.12.2011, 02:42
Міжвідомча робоча групи з аналізу стану додержання в Україні законодавства про свободу слова та захист прав журналістів підготує рекомендації з поліпшення умов роботи журналістів, акредитованих в Кабінеті Міністрів України. А представники прес-служби Кабміну пообіцяли взяти ці рекомендації до уваги. Про це йшлося на засіданні Міжвідомчої робочої групи 12 грудня, повідомляє Телекритика.

 

На думку прес-секретаря прем'єр-міністра України Віталія Лук'яненка, умови роботи журналістів на засіданнях Кабміну не погіршилися, а прес-служба уряду намагається забезпечити максимальне безперешкодне виконання журналістами своїх професійних обов'язків. Крім того, жодного журналіста ще не позбавляли акредитації в уряді.

 

За його словами, дещо нові умови роботи акредитованих журналістів склалися після реконструкції, проведеної в залі засідань Кабміну, в результаті якої прес-центр тепер розміщено на шостому поверсі, а сама зала засідань на сьомому.

 

«Як і раніше журналісти працюють в залі засідань до початку засідання і під час вступного слова прем'єр-міністра. Як я розумію питання було викликане тим, що нова деталь порядку роботи акредитованих журналістів полягає в тому, що журналісти не можуть пересувати залом засідання, де відбуваються засідання. Але в залі працюють співробітники прес-служби, які на прохання журналістів звертаються до урядовця і запрошують до коментування. І вже справа члена уряду погодитися на коментування чи відмовитися», - зазначив Віталій Лук'яненко, наголосивши, що прем'єр-міністр вимагає, щоб урядовці бути більш активними та регулярно спілкувалися з пресою і коментували.

 

Присутні на засіданні Міжвідомчої робочої групи журналісти пояснили пану Лук'яненко, що спілкування з міністрами за посередництва прес-секретарів не завжди є ефективним. «Раніше журналісти мали змогу ставити міністрам гарячі запитання, часом незручні, в кулуарах Кабміну, а тепер вони не можуть цього зробити. Було дуже добре видно із сюжетів, хто як з міністрів відповідає на запитання, або як він тікає від журналістів. Складається враження, що урядовці не просто не хочуть відповідати, а бояться, щоб в ефір потрапили ці незручні для них запитання, тому відсторонилися від ЗМІ чорною стрічкою», - сказала оглядач «Телекритики» Світлана Остапа.

 

За словами ж кореспондента СТБ Наталі Соколенко, тепер журналістам доводиться по півтори години чатувати під Кабміном, щоб отримати коментар Олександра Лавриновича, чи іншого міністра. В Адміністрації президента та Верховній Раді, на відміну від Кабміну, журналісти мають змогу поспілкуватися з політиками та високопосадовцями, зазначили представники ЗМІ.

 

Нагадаємо, на попередньому засіданні міжвідомчої робочої групи журналісти поскаржилися на погіршення умов роботи в уряді.

 

Раніше про погіршення умов роботи урядових кореспондентів писав у своїй колонці на «Українській правді» журналіст Олексій Братущак. Зміни в роботі урядового прес-центру сталися восени, коли після ремонту приміщення прес-центру перенесли від зали засідань уряду на інший поверх. У відповідь на колонку пана Братущака перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв дав доручення забезпечити комфортні умови роботи журналістів під час засідань уряду й організувати доступ ЗМІ до міністрів. Однак цього так і не сталося.

 

 
Liked the article?
Help us be even more cool!