ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МФЖ засудила тиск на іспанських журналістів

21.11.2011, 01:29
Європейська федерація журналістів (EFJ) разом з філіями в Іспанії засудила обмеження з боку політичних партій для журналістів, які висвітлювали дострокову парламентську виборчу кампанію. Про це йдеться на сайті Міжнародної федерації журналістів (IFJ), членом якої є EFJ, інформує Телекритика.
 
«Правові обмеження на висвітлення новин, зокрема, щодо електоральних питань, запроваджені виборчим органом за поданням політичних сил у парламенті, - це прояв неповаги до журналістів та до принципів демократичної журналістики», - заявив президент EFJ Арні Кьоніґ (Arne König).
 
За цією інформацією, щодня у новинах на Національному суспільному мовленні (TVE) оголошували заяву Інформаційної ради. В ній висловлювалася незгода з обмеженнями, що «заважають висвітлювати передвиборну кампанію відповідно до професійної незалежності». 
 
На каталонському каналі TV3, журналісти відмовлялися випускати в ефір офіційну інформацію про вибори.
 
Провідні політичні партії, говориться у повідомленні ЄФЖ, не допускали телевізійні знімальні групи до фільмування їхніх зустрічей з виборцями. Натомысть вони пропонували свої інформаційні пакети з фото за записами заяв, підготовлені власними командами. У субтитрах цих матеріалів, як транслювалися на декількох каналах, вказувалися упереджені, а не журналістські джерела інформації.
 
Теледебати на виборах відбувалися за домовленістю між високими посадовцями провідних партій, без будь-якої реальної участі журналістів, наголошуютьпредсьавники EFJ . 
 
Під час своєї щорічної зустрічі у Белграді, Європейська федерація журналістів вже висловлювала підтримку іспанським колегам, які критикують нові тенденції серед політиків, зокрема, відмову у праві журналістам ставити питання під час прес-конференції.

«Ці обмеження стосовно ЗМІ показують, що політичні партії в Іспанії зацікавлені лише у просуванні пропаганди. Цього не слід допускати в демократичному Європейського союзі, - заявляє Арні Кьоніґ. - Ми підтримуємо іспанських журналістів, які викривають неконституційність заходів, що нехтують професійними стандартами журналістики».
 
За результатами екзитполів, перемогу на дострокових парламентських виборах в Іспанії, що відбудуться в неділю, може здобути опозиційна правоцентристська Народна партія (Partido Popular).
 
 
 
Liked the article?
Help us be even more cool!