ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Meta створила консультаційну раду з питань ШІ, до складу ввійшли лише білі чоловіки

28.05.2024, 14:01

Цього тижня компанія Meta призначила низку зовнішніх консультантів для скерування своєї стратегії використання штучного інтелекту. Нова рада складається з чотирьох експертів, усі з яких є білими чоловіками, через що компанія вже зазнає критики, повідомляє CNN.

У компанії повідомили, що група, до якої ввійшли підприємці й інвестори, час від часу надаватиме керівництву Meta консультації зі “стратегічних можливостей, пов’язаних з нашими технологіями й виробничим планом”. Цьогоріч Meta планує інвестувати десятки мільярдів доларів у ШІ-інфраструктуру, а також дослідження цієї технології й розроблення відповідних продуктів.

До складу консультаційної ради ввійшли співзасновник і директор фінансово-технологічної компанії Stripe Патрік Коллісон, інвестор і колишній директор GitHub Нат Фрідман, засновник і директор компанії Shopify Тобі Лютке, а також інвестор і колишній очільник корпоративної стратегії у Microsoft Чарлі Сонґерст.

Як зазначає телекомпанія, попри неабиякий сукупний досвід членів ради Meta вже зазнає критики за відсутність жінок чи небілих людей або ж будь-кого, окрім заможних білих чоловіків – типових представників Кремнієвої долини. Крім цього, всім членам групи від 30 до 50 років.

Ситуація нагадує тогорічний випадок з OpenAI, коли компанію розкритикували за призначення ради директорів, яка цілком складалася з білих чоловіків. За кілька місяців до правління було додано трьох жінок-директорок.

CNN зазначає, що в минулому розвиток технологій неодноразово завдавав шкоди жінкам і небілим людям, через що включення цих груп населення в процес ухвалення рішень є ще важливішим. Дедалі більше жінок уже стають об’єктами порнографічних зображень, згенерованих ШІ без їхньої згоди. Минулого місяця програму генерування картинок від Meta вже критикували за проблеми зі створенням зображень романтичних пар чи груп друзів з людей різних рас.

Окрім цього, торік дослідники заявляли, що алгоритм Facebook рекомендує користувачам вакансії, спираючись на гендерні стереотипи, хоча сама компанія не дозволяє рекламодавцям таргетувати рекламу за гендером.

“Коли системи ШІ закривають певним людям доступ до можливостей, критично необхідно, щоб до нагляду над проєктуванням, розробленням і використанням цих систем були залучені групи населення, на чиє життя вони вплинуть”, – зазначила раніше Джой Буоламвіні, засновниця організації Algorithmic Justice League, яка виявляє шкідливі наслідки штучного інтелекту. 

У Meta наразі не відповіли на прохання прокоментувати брак різноманітності в складі ради.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!