ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мендель виграла апеляцію в справі про корупцію в КНУ імені Шевченка

15.10.2020, 13:47
Фото - president.gov.ua
Фото - president.gov.ua

Прессекретарка Президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель виграла апеляцію в справі про статтю зі звинуваченнями в корупції в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, повідомляє Радіо Свобода.

Так, 15 жовтня Херсонський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Юлії Мендель і постановив скасувати рішення Херсонського міського суду від 1 квітня 2019 року та ухвалити нове. Водночас суд відмовив у задоволенні позову доктора філологічних наук та викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрія Коваліва про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації й стягнення моральної шкоди.

Судове засідання відбувалося в режимі відеоконференції.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту ухвалення та може бути оскаржена протягом 30 днів із дня складання повного судового рішення через подання касаційної скарги.

Адвокат Коваліва Ольга Їгіт, коментуючи рішення суду, повідомила, що вирішить, чи подавати касаційну скаргу, після ознайомлення з повним текстом судового рішення.

Нагадаємо, у січні 2016 року в американському виданні Politico була опублікована стаття колишньої студентки Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юлії Мендель “Як продаються дипломи в українських університетах”, де вона звинуватила свого колишнього наукового керівника, доктора філологічних наук Юрія Коваліва, у тому, що 2012 року під час захисту кандидатської дисертації він не приймав роботи, поки вона не поклала поміж сторінок 200 доларів. Щоправда, прізвище свого наукового керівника Мендель у статті прямо не назвала.

“Я спостерігала, як мій шановний професор сучасної української літератури гортав сторінки. Моє обличчя почервоніло від сорому, але я ніколи не забуду, що він сказав, коли знайшов те, що шукав: “Тепер усе ясно. Ти виконала хорошу роботу”, – йдеться в статті.

За результатами захисту Мендель присуджено науковий ступінь кандидата філологічних наук зі спеціальності “українська література”.

КНУ ім. Шевченка в особі доктора філологічних наук Юрія Коваліва подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації, спростування недостовірної інформації й стягнення моральної шкоди. Спочатку цивільну справу розглядав Херсонський міський суд, який у квітні 2019 року ухвалив рішення про те, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

“Суд доходить висновку про те, що викладена в статті інформація є недостовірною, тобто такою, яка не відповідає дійсності, оскільки відповідачі, на яких покладається обов’язок, згідно з положеннями статті 277 ЦК України, довести, що поширена інформація є достовірною, не довели достовірність викладеної інформації належними та допустимими доказами, не надали вироку суду відносно позивача”, – йдеться в рішенні суду.

Також у ньому зазначено, що інформація щодо позивача та вчинення ним протиправного діяння є виключно твердженням, а не “вираженням поглядів” або “оціночними поняттями”.

Суд вирішив визнати недостовірною інформацію, викладену в першому та другому абзаці статті, де йдеться про захист дисертації Мендель, недостовірною, а також зобов'язати Менедель та юридичну особу, зареєстровану за законодавством Бельгії POLITICO SPRL, спростувати недостовірну інформацію в строк не пізніше ніж 10 днів з дня набрання рішенням суду законної сили, розмістивши текст англійською мовою на сайті www.роlіtісо.eu. Також суд вирішив стягнути з них на користь позивача 1 тисячу гривень моральної шкоди та 1929 гривень витрат судового збору.

Мендель не погодилася з цим рішенням та подала апеляцію, яка з липня 2019 року розглядалася в Херсонському апеляційному суді.

Liked the article?
Help us be even more cool!