ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійник з Луганщини Олексій Свєтіков написав книгу про Сєвєродонецьк

Журналіст із Сєвєродонецька (Луганська область) Олексій Свєтіков, який також обіймав посаду заступника міського голови, написав книгу “Сєвєродонецьк: улюбленець сліпої долі”. Вона охоплює період історії міста до початку 1941 року.

Про це Олексій Свєтіков розповів представниці ІМІ в Луганській області.

За його словами, написати цю книгу він хотів давно – з 1990-х, коли він став депутатом Сєвєродонецької міської ради.

“Моє переконання, яке було тоді й не змінилося досі, – патріотизм та громадянськість мають формуватися насамперед на місцевому рівні. Школярі мають любити місто, яке створювали їхні батьки, знати й поважати історію свого міста. Тож історія Сєвєродонецька могла б викладатися як позапрограмний курс – така можливість тоді була”, – пояснює Свєтіков.

Втім, ця пропозиція не мала підтримки на голосуванні. 

Частково втілити бажане в життя Свєтікову вдалося, коли він 2012 року він заснував інтернет-газету “Сегодня в Северодонецке”. Там було багато краєзнавчих матеріалів.

“У ті часи почав збирати факти з історії Сєвєродонецька чудовий краєзнавець Сергій Каленюк. Ці факти оприлюднювалися переважно в різних електронних виданнях, але так і не були узагальнені: Каленюк загинув в автокатастрофі”,  – згадує автор.

Газету довелося закрити, коли у 2019 році Олексій Свєтіков удруге пішов на посаду заступника міського голови Сєвєродонецька. А в березні 2022 року йому довелося терміново виїжджати з міста. Взяти із собою він зміг невелику кількість особистих речей та ноутбук. 

“У місті залишилися всі паперові архіви, зокрема контрольні примірники газет. Квартиру, в якій була розташована редакція, зайняли інші люди. У яких житло було зруйноване. Тож газетні архіви, найімовірніше, втрачені. А в моїй власній квартирі залишився комп'ютер з усією електронною базою”, – пояснює Олексій Свєтіков.  

Втім, цього року з’ясувалося, що в колеги, який раніше обслуговував сайт “Сегодня в Северодонецке”, є копія сайту. І в Олексаія Свєтікова з’явився доступ до матеріалів, які були там оприлюднені. 

“А оскільки в мене зараз не вистачає здоров’я, але багато вільного часу, то я вирішив повернутися до історії Сєвєродонецька. Мої переваги в цій роботі – великий досвід журналіста-розслідувача. Я знаю, де можна знайти потрібну інформації, і вмію її шукати. Крім того, я ще й науковець у галузі хімічної промисловості. І добре розуміюся на технічних підґрунтях тих чи інших подій. Книга “Сєвєродонецьк: улюбленець сліпої долі” є першою із задуманих, вона охоплює час до 1941 року”, – зазначає журналіст.

Він уже анонсував і другу книгу. Її попередня назва  – “Народжений на уламках третього рейху”. Вона охоплюватиме період з 1941 до 1955 року. 

“Тоді в порядку репарацій у Німеччині було розібрано шість заводів “Фарбен-індастрі”, з яких у Сєвєродонецьку зібрали п’ять заводів. І хімічний комбінат став найбільшим в Україні. Водночас збирали ці заводи німецькі військовополонені. А керували роботою “вільнонаймані” фахівці з Німеччини, які були вимушені перебувати в Сєвєродонецьку більш ніж десять років після завершення війни”,  – пояснює автор.

Третя книга охопить період з 1956 до 1990 року. 

Прочитати книгу можна за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!