ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух та медійні організації висловилися проти телеуроків на проросійських телеканалах Медведчука

07.04.2020, 16:41
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Медіарух, Незалежна медійна рада та медійні громадські організації висловлюють обурення щодо рішення влади запустити трансляцію телевізійних уроків під час карантину серед інших мовників також і на проросійських пропагандистських  каналах NewsOne, 112 і ZIK.

Про це йдеться в їхній заяві, оприлюдненій 7 квітня, повідомляє "Детектор медіа"

"Ми вважаємо, що таке рішення суттєво зашкодить інформаційній безпеці України та інформаційній гігієні суспільства, адже воно суттєво розширить вплив російської та проросійської пропаганди, зокрема й на молоде покоління", – йдеться в заяві.

У заяві зазначено, що канали з так званого холдингу "Новини", формальним власником яких є народний депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Тарас Козак, перебувають під безпосереднім впливом керівника цієї партії Віктора Медведчука. 

Водночас моніторинг громадської організації "Детектор медіа" засвідчує, що в ефірі цих трьох телеканалів найбільше з українських телерадіокомпаній лунає інформація з ознаками кремлівської пропаганди, часом дослівно повторюються меседжі російських державних телеканалів. 

"В ефірі цих телеканалів не раз заперечувалася російська агресія, лунали заклики до зняття санкцій із Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська, "миру за будь-яку ціну" на умовах Путіна, а переговори між "Опозиційною платформою – За життя" та її союзниками в Росії позиціонувалися як "міжпарламентський діалог".  

Яскравим прикладом є нещодавній заклик, що пролунав від журналістів і політиків в ефірі цих каналів, – виконати "план Путіна" з боротьби проти епідемії коронавірусу. А також неодноразово повторена в різних ефірах пропозиція звернутися по фінансову допомогу для боротьби з коронавірусом до Росії", – йдеться в заяві. 

Також автори заяви нагадують, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не раз визнавала дії цих каналів протизаконними і штрафувала їх за мову ворожнечі та інші порушення. Нещодавно в ефірі каналу ZIK відбувся марафон "Тхне Соросом", у якому зашкалювали дезінформація та неетичні висловлювання. 

"Ми закликаємо владу переглянути своє рішення з урахуванням ризиків, які воно несе. Демонстрація відеоуроків на цих каналах збільшить їхню аудиторію за рахунок тих людей, які за інших обставин не стали б дивитися пропагандистські проросійські телеканали.

Ми закликаємо інші  українські телевізійні канали, які поки що не беруть участі в проєкті "Всеукраїнська школа онлайн", зголоситися на участь, щоб ефір телеканалів, пов’язаних з Віктором Медведчуком, не був потрібен ініціаторам важливого соціального проєкту", – йдеться в заяві. 

Заяву підписали:

Рух "Медіа за усвідомлений вибір"

Незалежна медійна рада

ГО "Детектор медіа"

ГО "Інститут масової інформації"

ГО "Громадське радіо"

Дмитро Крапивенко, головний редактор "Українського тижня"

Петро Шуклінов, керівник суспільно-політичної редакції Liga.net

ГО "Інтерньюз-Україна"

ГО "Інститут демократії ім. Пилипа Орлика"

Фундація "Суспільність"

Liked the article?
Help us be even more cool!