ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаексперт ІМІ студентам: Найважливіше під час роботи журналіста на фронті – безпека

Олександр Рубан (ліворуч) разом з колегами та пресофіцером, Донецька область, 2023 рік. Фото – Facebook-сторінка Orest Firmaniuk

Під час роботи на фронті журналіст оцінює ризики та мінімізує їх, адже завжди існує небезпека роботи ворожих дронів, обстрілів, мінування, зміни ситуації на фронті тощо.

На цьому наголосив медіаексперт Інституту масової інформації Олександр Рубан під час онлайн-лекції про роботу журналістів в умовах бойових дій студентам Навчально-наукового інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під час лекції медіаексперт ІМІ розповів студентам про: 

  • можливі загрози (обстріли, мінування тощо) під час роботи на фронті;
  • оцінювання ризиків (життю та здоровʼю, зірване знімання тощо) і їхню мінімізацію;
  • планування маршрутів;
  • небезпеку групового мислення;
  • роботу на локації тощо.

“Перед відрядженням до зони бойових дій треба багато всього спланувати. Наприклад, треба знати, де розташовані всі найближчі лікарні на вашому маршруті та в районі, де будете працювати. Це може вберегти життя вам чи колегам. На локаціях треба памʼятати, що автівку краще залишити, наприклад, під деревами, щоб її не помітили російські дрони. Авто має бути завжди готовим до виїзду. На локаціях команда має позначати місця ймовірних схованок від російських обстрілів”, – каже Олександр Рубан.

Завідувачка кафедри друкованих медіа та історії журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Наталія Желіховська зазначає, що в умовах повномасштабної агресії Росії проти України майбутнім медійникам важливо знати про безпекові аспекти роботи журналістів на фронті.

“Дякуємо Олександру Рубану з Інституту масової інформації за цікаву лекцію для студентів Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка про умови роботи журналістів на передовій. Завдяки історіям із власного досвіду та практичним порадам, як мінімізувати ризики для журналістів на фронті, лекція була пізнавальною і корисною”, – каже Наталія Желіховська.

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1996 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!