ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіа-експерти пропонують зміни до ККУ, які захистять журналістів та блогерів

19.04.2013, 10:03

Члени експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до європейських стандартів на засіданні 18 квітня обговорили пропозицію медіа-юриста Дмитра Котляра щодо шляхів законодавчого врегулювання проблемних аспектів застосування ст. 171 Кримінального кодексу України.

Складності у застосуванні статті 171 прокуратурою і судами, переговори з правоохоронними органами показали, що без змін до цієї статті не обійтися. Зміни, які пропонуються до ККУ, мають полегшити роботу правоохоронним органам (слідчим), які зазвичай визначають, що журналісти - це тільки ті, хто працює в державних або комунальних друкованих ЗМІ, посилаючись на застарілі норми законів.

Через це багато випадків перешкоджання журналістській діяльності й нападів на журналістів або кваліфікуються як хуліганство, або взагалі залишаються безкарними: зокрема побиття фотокора Віталія Лазебника директором столичного парку чи перешкоджання знімати сюжет і нанесення тілесних ушкоджень кореспонденту «Інтера» Роману Бочкалі чиновником з Броварів так і не були покарані за ст. 171.

Якщо попередні зміни до ст. 171 розширювали коло осіб, діяльність яких можна було вважати журналістською, додаючи громадських діячів і блогерів, то нові пропозиції планують розділити відповідальність за перешкоджання діяльності цих категорій осіб.

Зокрема, примітка до ст. 171. «Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста» містить тепер лише один пункт: «У цій статті під професійною діяльністю журналіста розуміється систематична діяльність особи, пов'язана із збиранням, одержанням, створенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет. Підтвердженням статусу журналіста є відповідний документ, виданий засобом масової інформації, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів».

Водночас пропонується захистити права громадських діячів і блогерів, які повідомляють суспільно необхідну інформацію, доповнивши ст. 350 «Погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов'язок» приміткою: «Під громадянином, який виконує громадський обов'язок, у цій статті та статті 352 цього Кодексу розуміється, зокрема, особа, яка: відповідно до закону виконує громадський обов‘язок із охорони державного кордону або громадського порядку; збирає, обробляє або розголошує будь-якими засобами на невизначене коло осіб чи повідомляє правоохоронним або іншим уповноваженим державним органам інформацію про факти порушення прав і свобод людини, незаконні діяння державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, вчинення злочинів чи іншу суспільно необхідну інформацію, якщо особа при цьому керувалася добрими намірами та мала обґрунтоване переконання в достовірності цієї інформації».

Крім того, учасники засідання розглянули зміни і доповнення до статей 182, 352 і запропонували ще кілька нових.

Члени експертної ради, обговоривши всі пропозиції, підтримали другий варіант змін, запропонований Дмитром Котляром. Після доопрацювання змін вони будуть винесені на обговорення і затвердження Міжвідомчої робочої групи (МРГ), а потім запропоновані для внесення у парламент суб'єкту законодавчої ініціативи.

Раніше, 17 квітня члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні більшістю голосів не підтримали проект закону «Про захист професійної діяльності журналістів» № 2140, внесений народним депутатом Миколою Катеринчуком, який пропонував в тому числі і зміни до ст. 171 ККУ.

“Телекритика”

 

Liked the article?
Help us be even more cool!