ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: Заголовок новини 49000.com.ua про двох повішених некоректний, але це не порушення

02.03.2021, 10:09

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" була подана скарга щодо матеріалу онлайн-видання 49000.com.ua під заголовком "В Днепре повесились сын и мать: фото".

Нагадаємо, на сайтах організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №96 щодо матеріалу онлайн-видання 49000.com.ua під заголовком "В Днепре повесились сын и мать: фото"

 І. Дані щодо скарги та оскаржуваного матеріалу

1. 22 грудня 2020 року до Ініціативи "Медіачек" надійшла скарга від громадянина на цей матеріал. Скаржник називає заголовок некоректним, оскільки фото в матеріалі є ілюстративним, хоча фото з місця події також не варто було б розміщувати.

2. Матеріал опубліковано 22 грудня 2020 року в рубриці "Суспільство", автором зазначений Іван Дузь.

3. Розглядуваний матеріал розповідає про подвійне самогубство. Наприкінці розміщене ілюстративне фото із зображенням зашморгу, інші деталі на фото не проглядаються.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

1. Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

"Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу, тощо не повинні фальсифікувати зміст. Необхідно повідомляти аудиторію про подання відрепетируваних та реконструйованих новин" (п. 8).

2. Резолюція ПАРЄ "Про етичні принципи журналістики" (1003 (1993):

"…Заголовки та виклад повідомлень мають відображати сутність представлених фактів і даних якомога точніше" (п. 4).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Повідомлення про трагічні випадки в новинах природно привертають більшу увагу аудиторії, але їх висвітлювати потрібно без зловживань.

2. Публікація фото повішених людей однозначно була б порушенням професійних стандартів та прав їхніх родичів, про що Ініціатива нещодавно зазначала в одному зі своїх висновків. Власне, заголовок до розглядуваного матеріалу й створює враження, що фото повішених є в матеріалі, адже слово "фото" в заголовку зазвичай використовується саме для цього. Втім, фото повішених у цій публікації немає.

3. Наголошуючи, що в матеріалі є фото, й водночас ілюструючи його абстрактною картинкою, редакція ризикує підірвати довіру аудиторії до цього медіа. Хтось із читачів розчарується, не побачивши в тексті обіцяного фото, а хтось, навпаки, негативно поставиться до публікації фотографій повішених, прочитавши лише заголовок. Утім, формально стверджувати, що заголовок обманює аудиторію, не можна, адже фото в матеріалі є: на ньому зображено зашморг. Ініціатива не знає, з яких міркувань редакція обрала саме таку ілюстрацію й заголовок, але вбачає в цьому радше помилку та недбалість, а не порушення професійної етики.

Ініціатива "Медіачек" констатує, що онлайн-видання 49000.com.ua в заголовку до свого матеріалу "В Днепре повесились сын и мать: фото" не припустилося порушень.

1 березня 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!