ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: заголовок "Коментарів" "Російські танки таки увійшли в країну НАТО" не відповідає тексту новини

23.03.2023, 10:00
Фото – Коментарі
Фото – Коментарі

Громадські організації "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" пропонують механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугує для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики та Незалежну медійну раду.

Висновок №165 щодо новини з вебсайту Інтернет-видання "Коментарі" під назвою "Російські танки таки увійшли в країну НАТО" 

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

1. 31 липня 2022 року до Ініціативи "МедіаЧек" надійшла скарга від громадянки на цей матеріал. Скаржниця вважає, що в матеріалі наявні маніпуляція та клацоловка (клікбейт).

2. Матеріал було опубліковано на сайті видання 5 липня 2022 р. в рубриці "Новини", автором указано Сергія Кравцева. Матеріал містить два фото знищеної російської бронетехніки, виставленої в Польщі.

3. Розглядуваний матеріал повідомляє про виставку знищеної в Україні російської військової техніки, яку було організовано у Варшаві. 

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

  1. Кодекс етики українського журналіста (в ред. 2013 року):
  • "Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст…" (п. 8).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

1. Ініціатива "МедіаЧек" укотре наголошує на важливості заголовків, адже далі них значна частина аудиторії не читає. Також у медіа поширена практика "заманювання" аудиторії некоректними заголовками для збільшення переглядів матеріалів. 

2. З огляду на те що розглядувана скарга не надто детальна, проте в ній акцентується на клацоловстві й маніпулятивності, "МедіаЧек" робить висновок, що йдеться про некоректність заголовка.

3. У заголовку йдеться про те, що "танки увійшли", тобто вжито зворот, типовий для позначення окупації чи агресії. Натомість у тексті новини розповідається про пошкоджену російську техніку, яку доставили українці на виставку до Польщі. Медіа очевидно вдалося до такої гри слів заради збільшення кількості переглядів або щоб висміяти російські пропагандистські наративи. 

Але пересічного читача розглядуваний заголовок може дезінформувати. Особливо небезпечною така дезінформація може бути, враховуючи чутливість військової та геополітичної тематики. Тож у цьому матеріалі заголовок не відповідає змісту матеріалу й порушує п. 8 Кодексу етики у відповідній частині. 

Ініціатива "МедіаЧек" вважає, що Інтернет-видання "Коментарі" на своєму вебсайті в новині під назвою "Російські танки таки увійшли в країну НАТО" порушило п. 8 Кодексу етики українського журналіста в частині невідповідності заголовка текстові матеріалу.

20 березня 2023 р.

Liked the article?
Help us be even more cool!