ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіачек: висновок щодо скарги на матеріал інтернет-видання 7dniv.info

06.01.2020, 12:00
Фото – фейсбук 7dniv.info
Фото – фейсбук 7dniv.info

У межах спільного механізму громадських організацій "Детектор медіа" та "Інститут масової інформації" для розгляду скарг на ЗМІ "Медіачек" було подано скаргу на матеріал під назвою “СМИ: "Слуга народа" Иванисов в юности отбывал срок за изнасилование – опубликованы документы" інтернет-видання 7dniv.info за 19 листопада 2019 року.

Нагадаємо, "Детектор медіа" та Інститут масової інформації запустили механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти. На сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Поскаржитися може кожен користувач, анонімні скарги не розглядаються. Цей механізм слугуватиме для оперативного консультування щодо порушень у ЗМІ. У разі якщо подані матеріали свідчать про наявність складної ситуації, організації передають скарги до розгляду в Комісію журналістської етики (КЖЕ) та Незалежну медійну раду (НМР).

Публікуємо повний текст висновку:

Висновок №32 щодо скарги на фото до матеріалу під назвою "СМИ: "Слуга народа" Иванисов в юности отбывал срок за изнасилование – опубликованы документы" інтернет-видання 7dniv.info за 19 листопада 2019 року

І. Дані щодо скарги та оскарженого матеріалу

  1. 19 листопада 2019 року до ініціативи звернувся громадянин зі скаргою на матеріал видання 7dniv.info. На його думку, "фото дітей використане з інформацією про ймовірний злочин їхнього батька"; скаржник посилається на пункт 18 Кодексу журналістської етики.
  2. Автор матеріалу не зазначений. Рубрика: "Політика". Дата публікації – 19 листопада 2019 року
  3. Зміст оскарженого матеріалу:

Перед текстом розміщене фото Романа Іванісова з дружиною і двома малими дітьми, всі у вишиваних сорочках. У тексті матеріалу подана інформація з посиланням на інтернет-видання "Аргументум" про те, що Роман Іванісов у 90-х роках був засуджений і відбував покарання за зґвалтування неповнолітньої неприродним способом. Також ідеться про те, що Іванісов навряд чи насправді здобув вищу освіту, оскільки для отримання диплому у 2000 році він нібито мав провчитися у виші попередні п'ять років, хоча насправді відбував покарання в середині 90-х років.

ІІ. Стандарти журналістської етики, які регулюють цю сферу суспільних відносин

Кодекс етики українського журналіста (в редакції 2013 року):

"Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. Журналіст та редактор повинні мати обґрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів. Неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних із насильством" (п. 18).

ІІІ. Оцінка розглядуваного матеріалу

  1. Використання образів дітей у медійних матеріалах іноді має на меті маніпуляцію, але редакція та журналіст мають значні межі розсуду під час підбору ілюстративних фото до матеріалу.
  2. Оскаржений матеріал розглядається ініціативою в контексті поставленого в скарзі питання, тобто відповідності використання цього фото в такому новинному матеріалі.
  3. Ініціатива не має підстав сумніватися в тому, що фото було оприлюднене для загального ознайомлення самим народним депутатом Романом Іванісовим або принаймні з його згоди. Це фото можна знайти на фейсбук-сторінці Іванісова, воно доступне всім – відсутні обмеження показу фото "лише для друзів" чи інші.
  4. Кодекс журналістської етики акцентує на потребі обережності під час висвітлення приватного життя неповнолітніх, вчинених ними або щодо них правопорушень. Про це свідчить також і практика Комісії журналістської етики за пунктом 18 цього кодексу. На відміну від розглядуваного випадку, який стосується батька дітей та злочину, інкримінованого йому в минулому, близько 25 років тому.
  5. Сам розглядуваний матеріал не зосереджується на дітях Романа Іванісова. Оскільки фото з дітьми він оприлюднив досить давно, використання цього фото в аналізованому матеріалі, на думку ініціативи, було здійснене в рамках меж розсуду редакції та журналіста щодо використання фото для ілюстрації новинних матеріалів про публічну особу (члена парламенту).

Ініціатива "Медіачек" констатує, що редакція інтернет-видання 7dniv.info при використанні фото до матеріалу під назвою "СМИ: "Слуга народа" Иванисов в юности отбывал срок за изнасилование – опубликованы документы" не порушила професійного журналістського стандарту висвітлення питань, пов’язаних із дітьми (пункт 18 Кодексу етики українського журналіста).

4 січня 2020 року

Liked the article?
Help us be even more cool!